Oswald med Downs blev smidt ud af skolen: Nu er der godt nyt

18-årige Oswald Tolman måtte ikke fortsætte på specialskolen, besluttede kommunen. Men nu har kommunen ombestemt sig, og Oswald må starte igen på mandag.

18-årige Oswald Tolman, der har Downs Syndrom, har været hjemme uafbrudt de sidste to måneder.

Der har han gået derhjemme og savnet kammeraterne og dagligdagen i specialskolen Skolen ved Skoven. Årsagen er, at Gribskov Kommune, som betaler Oswalds skolegang i Hillerød Kommune, har afbrudt Oswalds skoleår, da han er fyldte 18 år.

quote Jeg blev jublende lykkelig. Det blev Oswald også. Han skulle være helt sikker, så han nævnte alle sine klassekammeraters navne, og så råbte han "yes.

Carina Tolman

Men fredag har Oswalds mor, Carina Tolman, fået et opkald om, at Oswald igen kan starte i skole.

- Jeg blev jublende lykkelig. Det blev Oswald også. Han skulle være helt sikker, så han nævnte alle sine klassekammeraters navne, og så råbte han "yes", siger Carina Tolman.

Opkaldet kom fra Oswalds skole, Skolen ved Skoven, der fortalte, at kommunen havde kontaktet dem og at Oswald derfor kunne starte på mandag. 

Familien har ikke fået nogen forklaring

I stedet for at fortsætte sin trygge skolegang besluttede kommunen, at Oswald skulle tilbydes en særligt tilrettelagt ungdomsuddannelse - en såkaldt STU.

quote Han har været ked af det, mens han har gået hjemme. Han har ikke været sig selv.

Carina Tolman

Hans forældre insisterede på, at Oswald skulle fortsætte på Skolen ved Skoven, men her gav kommunen klar besked:

- De sagde, at hvis vi ikke ville tage imod et STU-tilbud, så kunne Oswald jo bare gå derhjemme, siger Carina Tolman.

Siden TV 2 bragte  et indslag om Oswals Tolmand har familien intet hørt fra kommunen - før nu. 

"Oswald har ikke været sig selv"

Ifølge Undervisningsministeriets generelle regler om undervisningspligt og skolealder, har elever, som i løbet af skoleåret fylder 18 år, ret til at fortsætte skolegangen i resten af skoleåret.

quote Reglerne efterlader er fortolkningsrum, og her har vi valgt at tolke dem, så vi kan finde en smidig løsning på det dilemma, som familien og Oswald er i.

Steffen Bohni, børne- og ungedirektør, Gribskov Kommune

Derfor rettede Anni Sørensen, der er Landsformand i LEV, som er en privat landsdækkende forening for mennesker med udviklingshæmning og pårørende, skarp kritik af Gribskov Kommune - og kaldte sagsbehandlingen for ulovlig.

Oswalds mor, Carina Tolman, er lykkelig for, at Oswald nu kan komme tilbage i skole.

- Han har været ked af det, mens han har gået hjemme. Han har ikke været sig selv, siger Carina Tolman, der glæder sig til at sende sin søn i skole på mandag. 

Kommune vil finde den bedste løsning for Oswald

Steffen Bohni, der er børne- og ungedirektør for Gribskov Kommune, står bag beslutningen om at sende Oswald Tolman tilbage i skole: 

"Vi vurderer, at det er den mest hensigtsmæssige løsning at give Oswald kontinuitet på den korte bane, så vi kan få lagt en langtsigtet plan for ham, skriver han i en pressemeddelelse til TV 2 Lorry.

"Reglerne efterlader er fortolkningsrum, og her har vi valgt at tolke dem, så vi kan finde en smidig løsning på det dilemma, som familien og Oswald er i", siger han.


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik