Østerport fundet under Kongens Nytorv

Udgravningerne til Metro-Cityringen er en guldgrube for arkæologerne. De arkæologiske udgravninger i forbindelse med udvidelsen af Metro-Cityringen på Kongens Nytorv bringer hele tiden ny viden om det gamle København frem i lyset.

Så sent som i går fandt arkæologerne  et stykke vejbelægning fra 1300-tallet og før jul dukkede resterne af en af de første udgaver af Østerport op. Det skriver berlingske.dk.

- Vi har hele tiden vidst, at Østerport i Middelalderbyen lå dér, hvor Kongens Nytorv ligger i dag, at Vesterport lå på den nuværende Rådhusplads, mens Nørreport lå, hvor den også ligger i dag, siger museumsinspektør, projektleder Lene Høst-Madsen, Københavns Museum.
     
- Men man har aldrig før fundet håndgribelige rester af den, og fundet vil være med til at tegne et nyt kort over middelalderens København, der blev fordoblet i størrelse, da Chr, IV  i 1647 udvidede den til Sankt Annæ Skanse, i dag Kastellet, fortsætter Lene Høst-Madsen.
     
- Det er en fascinerende fornemmelse at gå gennem det sted, hvor den gamle byport har ligget. Det er ikke sikkert, det har været den eneste, måske har den været flyttet rundt gennem tid efterhånden som byen har udviklet sig, siger Lene Høst-Madsen til Berlingske.dk.
     
Resterne af byporten, der er af kalksten, er fundet ud for skoforretningen på Kongens Nytorv og ikke umiddelbart ud for Strøgets udmunding i pladsen, hvor arkæologerne har troet, den lå.
     
- Stedet bliver nu gennemfotograferet og registreret, og resterne vil blive opbevaret på Københavns Museum, hvor man vil kunne rekonstruere den, hvis man en gang ønsker det, siger Lene Høst-Madsen til Berlingske.dk.
     
- Udgravningen er en enestående mulighed for os, vi har 20 mand i gang med at grave hver dag og finder hele tiden nye spændende ting. Vi skal være færdige med at grave i det område, hvor vi arbejder nu, midt i februar, så rykker vi længere sydpå på Kongens Nytorv og begynder udgravninger  på Rådhuspladsen, og der venter helt sikkert nye opsigtsvækkende fund, slutter Lene Høst -Madsen.


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik