Organmangel på Sjælland rammer Mads: Uden nyre i otte år

Hospitalerne i Region Hovedstaden og Region Sjælland får ikke hjulpet nær så mange patienter med organtransplantation som i resten af landet.

Ventetiden kan føles lang, når man mangler en nyre, og for patienter på Sjælland er den ekstra lang. Som vi afdækker i vores udsendelse torsdag aften, udnytter hospitalerne i Region Hovedstaden og Region Sjælland nemlig ikke organer fra patienter, der erklæres hjernedøde, i samme omfang som man gør i resten af landet.

Det giver ifølge Nyreforeningen en ventetid, der er dobbelt så lang for nyrepatienter øst for Storebælt. En af dem, der mærker konsekvensen, er 43-årige Mads Hemmingsen fra Roskilde, der for 13 år siden fra den ene dag til den anden blev ramt af nyresvigt.

- Nogle dage bander man det her langt væk. Det er lidt ærgerligt at skulle sidde i dialyse så mange timer hver uge. Jeg føler, der er mange ting, jeg går glip af, siger Mads Hemmingsen, imens han skal i gang med endnu en af ugens fire dialysebehandlinger.

Over 20 timer bruger han af sin uge på den livsvigtige behandling, hvor en maskine renser hans blod og hjælper ham af med de affaldsstoffer, som nyrerne ikke længere kan klare.

Mads Hemmingsen er allerede blevet transplanteret én gang, men for et par år siden stod den nye nyre også af, og han er igen afhængig af dialysebehandlingen. Sammenlagt har han nu stået på venteliste til en ny nyre i otte år, og det har vendt op og ned på hans tilværelse.

- Fra at jeg kunne gøre, hvad jeg ville og tage på eventyr, er mit liv blevet noget mere stillestående. Jeg skal hvile mig om formiddagen, og så kan jeg lave noget om eftermiddagen, og om aftenen går jeg i dialyse. Så det er svært at få presset et arbejde ind, forklarer Mads Hemmingsen, der i dag er førtidspensionist.

Færre donationer trods flere i Organdonorregistret

Når nyrepatienter på Sjælland er dårligere stillet, skyldes det, at nyrer transplanteres i både Aarhus, Odense og København, og de fordeles primært til patienter i det område, hvor de er doneret. For andre organer som levere og lunger, der udelukkende transplanteres på Rigshospitalet, fordeles organerne til patienter på tværs af landet.

Her rammes Mads Hemmingsen og andre patienter i hans situation altså af, at der på Sjælland kun blev foretaget 11 donationer for hver million indbyggere sidste år, mens tallet i Region Midt- og Nordjylland samt Region Syddanmark var oppe på henholdsvis 22 og 25 donationer for hver million indbyggere. Til trods for at der faktisk er en lidt større andel af borgere tilmeldt Organdonorregistret i hovedstadsområdet.

Mads Hemmingsen har nu taget konsekvensen af den lange ventetid på Sjælland og besluttet at bruge det frie sygehusvalg til i stedet at komme på venteliste i Odense.

- Hvis der er bare den mindste chance for at blive transplanteret hurtigere, vil jeg gerne det, siger han.

Efter Mads Hemmingsens dialyse er slut, kan hans krop igen fungere et par dage, inden blodet atter skal renses. Men forhåbentlig kan dialyseapparatet snart skiftes ud med en rigtig nyre. Indtil da forsøger han at holde modet oppe.

- Jeg tænker ikke på det hver morgen, jeg står op. Det går ikke. Jeg skal prøve at få det her liv til at fungere, så godt jeg kan, siger han.

I første kvartal af 2019 stod 207 patienter aktivt på venteliste til en ny nyre på Sjælland. 16 flere end i Jylland og på Fyn tilsammen.


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik