Organisation laver hyggeråd: "Dansk hygge er UNESCO-potentiale"

I den store verden er Danmark kendt for hygge. Derfor skal begrebet anerkendes som dansk kulturarv, siger VisitDenmark. Nu starter de et 'hyggeråd', hvor alle kan være med.

Se hvordan du kan blive medlem af hyggerådet nederst i artiklen

Danskerne er verdensmestre i hygge.

Ifølge turismeorganisationen VisitDenmark er begrebet endda så fordansket, at det bør optages på den prestigefyldte UNESCOs liste over immateriel kulturarv.

quote Det er sådan, at hygge rent faktisk har haft et stor buzz eller boom ude i verden her over de sidste år.

Anja Harting Sfyrla, forretningsudviklingschef hos VisitDenmark

På listen over immateriel kulturarv findes omkring 450 elementer fra mere end 100 lande verden over. Listen rummer allerede beligsk ølkultur, napolitansk pizzabagning og indisk yoga.

Fælles for den uhåndgribelige kulturarv er, at det udleves gennem traditioner, færdigheder, forestillinger og måder at være sammen på.

Der er ingen danske bidrag på UNESCOs liste - men det vil VisitDenmark nu ændre på. 

En ny kampagne skal sælge København som hovedstaden for hygge. Og hygge skal også være verdensarv. Ja, du hørte rigtigt. For UNESCO har også en immateriel kultursarvsliste, som for eksempel kan være traditioner eller færdigheder.

Er hygge også UNESCO kulturarv?

- Ja, det er det i den grad, lyder det fra Anja Hartung Sfyrla, der er forretningsudviklingschef hos VisitDenmark.

- Det er sådan, at hygge rent faktisk har haft et stor buzz eller boom ude i verden her over de sidste år. Det er selvfølgelig spændende, når man arbejder med at markedsføre Danmark. Men det er også relevant, fordi turister i høj grad vælger Danmark på grund af den her stemning. At man kan komme tæt på folk og alt det, der ligger i hygge, siger hun.

Hyggeråd skal kæmpe for UNESCO-liste

Arbejdet med at få den danske hygge anerkendt som kulturarv er skudt i gang hos turismeorganisationen. Første skridt er et såkaldt 'Hyggeråd', der skal arbejde indgående med at få de danske stuer i UNESCOs bøger.

quote Det, der er unikt dansk, er den værdi, vi tillægger hyggen

Meik Wiking, administrerende direktør, Danish Happiness Institute

Indtil videre består rådet af fire eksperter. En af de eksperter er Meik Wiking, der er administrerende direktør i Danish Happiness Institute - et lykkeforskningsinstitut, som han selv har startet.

Desuden har han udgivet den storsælgende bog 'The Little Book of Hygge - The Danish Way to Live Well', som i december 2017 fik opfølgeren 'Den lille bog om Lykke - Hvorfor er danskerne verdens lykkeligste folk?'.

Han er ikke i tvivl om, at hygge er unikt.

- Hygge er jo kunsten at skabe en god atmosfære. Det, der er unikt dansk, er den værdi, vi tillægger hyggen, siger Meik Wiking til TV 2 Lorry og fortsætter:

- Hvis belgierne kan få ølkultur og spanierne kan få flamingo ind, så kan vi i Danmark måske også fortælle om det unikke danske samvær omkring hyggen og få det på kulturarvslisten.

Du kan blive medlem af hyggerådet

Hyggerådet består indtil videre af hygge-eksperter. Men hos VisitDenmark er ønsket, at almindelige danskere, der udøver hygge i privaten eller som forening, kan være med til at forme rådet.

Derfor leder de nu efter danskere, der elsker hygge og vil være med i arbejdet. Vil du være med, kan du søge om optagelse hos turismeorganisation ved at klikke her.

Der er ansøgningsfrist den 15. maj, hvorefter VisitDenmark evaluerer de indsendte bud og udvælger fem danskere, som får plads i rådet sammen med hygge-eksperterne. 


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik