Øresundsbro er mest for svenskere

Mens skåningene er valfartet til København og omegn siden Øresundsbroen, der i dag fylder ti år, er der en større gruppe sjællændere, som stort set aldrig kører over på den anden side af Sundet, skriver Politiken torsdag.

Det viser Øresundsbroens egne tal. Fra 2004 til 2008 var næsten alle skåninge en tur i København eller det øvrige Danmark mindst en gang om året. I 2009 dykkede appetitten på Danmark; her krydsede 81 procent af skåningene Sundet.

»Dykket sidste år skyldtes formentlig valutakursen. Den svenske krone har stået forholdsvis svagt over for den danske krone, så det er blevet dyrere at tage til København, men skåningene har i den grad opdaget København«, siger analysechef Britt Andresen fra Øresundsbroen til Politiken.

Sjællændernes forhold til den østlige nabo er noget køligere. I 2009 var 62 procent af sjællænderne og folk på øerne en tur i Sverige.

Tallet har svinget på det niveau, siden broen åbnede. I 2001 var 58 procent af sjællænderne en tur i Sverige. Tallene omfatter også folk, der rejser med færgerne mellem Sverige og Danmark.

»Det er et større arbejde at trække folk fra København, Sjælland og Øerne over broen. Der er simpelthen en gruppe, hvor det slet ikke er på familiens dagsorden at tage til Skåne eller Sverige, mens sydsvenskerne betragter København som deres hovedstad. Hvad skal vi i Malmø?, kan det lyde fra en dansker. En skåning vil aldrig spørge: Hvad skal jeg i København?«, siger salgschef Karsten Längerich fra Øresundsbroen til Politiken.

Det ændrer dog ikke på, at der er sket en voldsom stigning i trafikken over Øresund i broens tiårige levetid. I 1990'erne krydsede mellem 2 og 3 millioner biler Sundet hvert år. Sidste år trillede 9,3 millioner køretøjer over vandet. De danskere, som trods alt tager til Skåne, er altså blevet mere flittige gæster.

Mest læst i dag

Se flere

Mest læst i dag

Se flere

Samfund

Bedstemor Ann1

playBedstemor Ann har haft 19 plejebørn: "Nærkontakt med dyr er vigtigt"

metaldetektor

Henrik tabte sin guldring: Fundet med hjælp fra lokal facebookgruppe

Hund, kat og hest

Hader dit dyr nytårskrudt? Her er, hvad du kan gøre

unge hjemløse

Slut med unge sofa-sovere: København opfører 36 ’skæve boliger’

Lorryland

Forsiden lige nu

Se flere

På forsiden nu

Se flere