Ordning: Naboer står sammen om at skræmme indbrudstyve væk

Et godt naboskab med blandt andet postkassetømning og et vågent øje, dæmper tyvenes indbrudslyst.

Alene i Region Hovedstaden er antallet af tilmeldte til ordningen, Nabohjælp, steget fra knap 22.000 november i 2014 til knap 67.000 i november i år. Det viser tal fra Det Kriminalpræventive Råd.

I samme periode er antallet af indbrud faldet, og det er et tydeligt tegn på, at ordningen virker efter hensigten, siger kommunikationskonsulent i Nabohjælp, Sarah Risbøl Jacobsen.

- Vi ved, at Nabohjælp alene forhindrer cirka 20 procent af alle indbrud, så ordningen har helt sikkert haft en effekt på indbrudstallene og bidrager til, at de falder, siger hun til DR P4 København.

Også hos Nordsjællands Politi glæder man sig over den stigende interesse for ordningen. For politiets egne undersøgelser viser også, at Nabohjælp kan skræmme tyvene væk, siger politiinspektør i Nordsjællands Politi, Helge Tang Holbek. 

- Der, hvor der er få nabohjælpere, er der også en del flere indbrud. Derfor har vi lavet nogle særlige indsatser på nogle af de veje, der er mest plagede af indbrud, hvor vi appellerer til, at folk får nabohjælp, siger han til DR P4 København.

Og flere opmærksomme naboer er da også ét af de mest effektive midler mod de uønskede gæster, lyder det fra Martin Rasmussen, der er tidligere indbrudstyv.

I dag er han 40 år og har lagt karrieren som tyv bag sig. Men når han tænker tilbage, så var der især én ting, der kunne afholde ham fra at begå indbrud på en villavej.

- Hvis vejen var meget befærdet, hvis der var mange ude i haven og slå græs, eller der var børn på vejen, så smuttede jeg igen, siger han til DR P4 København.

Det hjælper rigtig meget
Derfor er det positivt, at tilmeldingerne til Nabohjælp er steget så markant, mener Martin Rasmussen.

- Det hjælper rigtig meget. Det er selvfølgelig ikke nok, men der er et stykke ad vejen, siger han til DR P4 København. 

Men på trods af, at flere naboer hjælper hinanden, når huset står tomt, så er der stadig brug for flere nabohjælpere, siger Sarah Risbøl Jacobsen.

For når man ser på hele landet, så er der fortsat mange indbrud, i forhold til hvor mange nabohjælpere der er i mange byer i hovedstadsområdet, siger hun.

- Derfor ligger der et stort i uforløst potentiale i flere hovedstadskommuner. Og jeg er sikker på, at man ville kunne se det på indbrudstallene, hvis der kom flere nabohjælpere i de områder, siger hun til DR P4 København.


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik