Opposition retter sigtekorn mod KU-rektor

Rektor Ralf Hemmingsens rolle i sagen om topforskeren Milena Penkowa skal undersøges, kræver oppositionen.

Det er ikke nok, at kun hjerneforskeren Milena Penkowa undersøges i sagen om sin angivelige videnskabelige uredelighed og dokumentfalsk.
Også Københavns Universitets rektor, Ralf Hemmingsens, rolle i sagen skal være genstand for en uvildig granskning, mener oppositionen i Folketinget.

- Der er noget, der tyder på, at man har haft nogle informationer om Penkowa og hendes ageren, som man burde have handlet på, siger Socialdemokraternes videnskabsordfører, Rasmus Prehn.
Han henviser til, at rektor Ralf Hemmingsen skal have kendt til Penkowas manglende dokumentation for flere end 700 rotteforsøg, men alligevel indstillede hende til den fornemme EliteForsk-pris i 2009.

Torsdag valgte Hemmingsen at politianmelde Penkowa for dokumentfalsk i forbindelse med rotteforsøgene, der gik forud for hendes doktordisputats i 2003.

Rasmus Prehn vil nu have videnskabsminister Charlotte Sahl-Madsen (K) til at iværksætte undersøgelsen. Indtil videre har ministeren blot bedt universitetet om hurtig redegørelse.
Socialdemokraten får opbakning fra Enhedslistens Per Clausen og De

Radikales Marianne Jelved, der vil have ministeren til at sætte en uafhængig granskning i gang - blandt andet af rektorens rolle i sagen.
SF's forskningsordfører, Jonas Dahl, er også tilhænger af en uvildig undersøgelse - dog med Folketingets videnskabsudvalg som tovholder.
Han understreger, at han "endnu ikke har set noget, der har indikeret, at Ralf Hemmingsen er involveret" i Penkowa-skandalen.
- Men det er klart, at alle sten skal vendes i en uvildig undersøgelse. Så ingen er fredet, heller ikke Ralf Hemmingsen, siger han.

Flere undersøgelser af Penkowa-sagen er allerede sat i værk - blandt andet i Udvalgene vedrørende Videnskabelig Uredelighed (UVVU).
Og det bør være rigeligt, mener Dansk Folkepartis forskningsordfører, Jesper Langballe.
Spørgsmål: Du er tryg ved, at udvalgene ser kritisk på Ralf Hemmingsens rolle i denne sag?
- Det ved jeg ikke noget om, siger Jesper Langballe.
Spørgsmål: Men det er vel på sin plads, at det bliver klarlagt?
- UVVU vil jo først og fremmest undersøge Penkowa, men hvis der er tilstødende problematikker, som stadig vedrører videnskabelig uredelighed, så vil de vel tage sig af det, siger DF's forskningsordfører.


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik