Opgøret om Amagerbankens krak er på trapperne

Stævninger og erstatningskrav mod den tidligere ledelse i Amagerbanken er på vej, skriver Politiken.

Efter lang tids usikkerhed er det statslige afviklingsselskab Finansiel Stabilitet på vej med de længe ventede stævninger og erstatningskrav mod den tidligere ledelse i Amagerbanken, skriver Politiken fredag.

Den præcise udformning af stævningerne er lagt i hænderne på advokat Carsten Fode og bliver aktiveret inden udgangen af marts.

Finansiel Stabilitet ønsker dog ikke at oplyse størrelsen af de kommende erstatningskrav eller præcis, hvem de er rettet mod.

- Men stævningerne forventes at blive sendt ud i første kvartal og er lige nu ved at blive gjort færdige, siger kommunikationschef Jesper Larsen-Ledet til Politiken.

Amagerbanken krakkede i foråret 2011, og konkursen blev sidste år endevendt i en omfattende advokatundersøgelse.

Den slog fast, at der var grundlag for at gøre den tidligere ledelse ansvarlig for forsøg på at redde banken med risikable valutaspekulationer i blandt andet schweizerfranc.

Spekulationerne slog fejl og endte med at koste banken næsten 400 millioner kroner.

De præcise erstatningskrav er et åbent spørgsmål. Men de største krav vil blive rettet direkte mod bankens to tidligere frontfigurer, advokaten N.E. Nielsen, der var formand for bestyrelsen, og den tidligere direktør Jørgen Brændstrup.

Men det bliver ikke nogen simpel sag at hive en erstatning hjem, vurderer professor på Copenhagen Business School CBS, Caspar Rose over for Politiken:

- Den meget grundige advokatundersøgelse, der er udarbejdet, leverer ikke noget fældende bevis mod den tidligere bankledelse. Det er ikke en uvildig undersøgelse, når staten både har overtaget banken og betalt advokatundersøgelsen, siger han.

- Og så skal man huske, at hvis en ledelse træffer en beslutning, der viser sig at være katastrofal og stærkt tabsgivende, så har ledelsen ikke nogen erstatningspligt, hvis beslutningen er truffet på et oplyst grundlag og i god tro, siger Caspar Rose til Politiken.

Det har ikke været muligt for Politiken at få en kommentar fra N.E. Nielsen eller Jørgen Brændstrup.


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik