Operation Dagsværk: 18-årige Mahmoud var direktør for en dag

I forbindelse med Operation Dagsværk, skiftede 18-årige Mahmoud Mansour titlen som gymnasieelev ud med en direktørstilling i Ungdommens Røde Kors.

Mahmoud Mansour på det nye kontor i Ungdommens Røde Kors, der i forbindelse med Operation Dagsværk også blev fulgt af nye Lorry-fotografer. Foto: TV2 Lorry

Over 8700 elever i vores område rev dagens program ud af skoleskemaet - og tog i stedet ud og tjente penge for et godt formål. 

Anledningen er den årlige Operations Dagsværk, hvor elever fra danske skoler skipper en skoledag - og i stedet bruger dagen på et arbejde - for at indsamle penge til andre unge i verden. 

En af de mange unge, der for alvor kom i arbejde i dag, er 18-årige Mahmoud Mansour fra Vejle, der med glæde tog den lange tur til København.

I dag overtog han nemlig titlen som direktør i Ungdommens Røde Kors. 

- Det var vildt spændende og inspirerende, og jeg blev helt vildt overrasket over de opgaver, man har som direktør, fortæller Mahmoud Mansour. 

Jeg forestillede mig, at en direktør var en, der sad på kontor og skrev en masse mails og sørgede for organisation.

Mahmoud Mansour, Gymnasieelev

I dag var han blandt andet med til et foredrag på CBS, hvor meget af dagen handlede om at netværke og skabe gode kontakter. Og det var opgaver, der overraskede 3.g-eleven fra Vejle:

- Jeg forestillede mig, at en direktør var en, der sad på kontor og skrev en masse mails og sørgede for organisation. Men i dag så jeg, at direktøren både er med til at udvikle organisationen, konsultere medarbejdere og skabe kontakter, der kan hjælpe organisationen. 

Læs også Indsamling til natcafé for hjemløse kvinder går over al forventning

Den første million er landet

På landsplan var der i dag mere end 15.000 unge mennesker, der trak i arbejdstøjet for at samle penge ind til velgørenhed.

Og opbakningen i år, ligger tæt på hvad projektet har oplevet de seneste år, fortæller kampagneleder for Operations Dagsvæk, Charlotte Hedevang Nielsen. 

Den første million er allerede i hus fra alle de arbejdsgivere, der har været hurtige og har aflønnet direkte over mobilepay.

Charlotte Hedevang Nielsen, Kampagneleder for Operations Dagsvæk.

- Den første million er allerede i hus fra alle de arbejdsgivere, der har været hurtige og har aflønnet direkte over mobilepay, fortæller hun. 

Den kommende tid er det de unge, som selv skal stå for at lægge en strategi for at få indsamlet al den resterende løn fra arbejdsdagen. 

- Hvis det går som det plejer, så forventer vi at der kommer til at lande omkring 4-5 millioner kroner i alt, siger Charlotte Hedevang Nielsen. 

Dagsværkdagen kan åbne døre for fremtiden

Ifølge kampagnelederen, er dagsværkdagen er oplagt mulighed for at de unge mennesker kan komme ud og snuse til steder, hvor de ellers ikke ville komme. 

Der er altid nogle elever, der senere hen fortæller os, at deres studiejob faktisk startede på dagsværkdagen.

Charlotte Hedevang Nielsen, Kampagneleder for Operations Dagsvæk.

- Vi har hvert år fede fortællinger om folk, som f.eks. er folketingspolitikere for en dag. Og vi prøver virkelig at opfordre eleverne til at se projektet, som en form for praktikplads, fortæller Charlotte Hedevand Nielsen. 

Ifølge hende er det omvendt også en fantastisk mulighed for arbejdsmarkedet, der pludselig kan opleve at få fem unge hjerner ud og komme med helt friskt input. 

- Der er altid nogle elever, der senere hen fortæller os, at deres studiejob faktisk startede på dagsværkdagen, siger hun. 

18-årige Mahmoud Mansour fik jobbet som direktør i Ungdommens Røde Kors, efter at have søgt stillingen på Facebook. 

Nu har jeg sørget for at få direktørens kontakt - og måske er det noget, jeg vil bruge i fremtiden.

Mahmoud Mansour, Gymnasieelev

Og udover den fine titel - var det da også det, at blive klogere på, hvorvidt et job i en humanitær organisation, på sigt kunne være interessant, der tiltrak ham. 

- Jeg er blevet meget mere inspireret og det er helt sikkert noget, jeg godt kan se mig selv i. Nu har jeg sørget for at få direktørens kontakt - og måske er det noget, jeg vil bruge i fremtiden, fortæller Mahmoud Mansour, som, fra i morgen, igen må nøjes med titlen som gymnasieelev. 

Læs også Jobbyt: Landmænd sendt i køkkenet og kokke på marken

Operation Dagsværk 2018 støtter Grønlandsk ungdomsbevægelse

I år går alle penge fra Operations Dagsværk til et uddannelsesprojekt for unge på Grønland.  

Her oplever man nemlig en kæmpe stigning blandt unge, der kæmper med både faglige og psykiske udfordringer. 

Derfor vil elever fra både danske og grønlandske skoler bruge Dagsværkdagen til at arbejde for at styrke de unge grønlænderes handlekraft og tro på dem selv. 

De indsamlede penge går blandt andet til en masteruddannelse af 100 sociale entreprenører, ung-til-ung træning, aktiviteter på tværs af byer og til at støtte de aktivister, som i fremtiden kan blive ungdommens stemme på Grønland. 

Mai Pedersen er sekretariatsfrivillig for Operation Dagsværk. Og i klippet her, fortæller hun hvorfor pengene i år skal gå til Grønland:

01:01 Luk video

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og bliv dagligt opdateret