Op lille Hans! Kommune bruger 200.000 på at vække skoleelever

For at nedbringe skolefraværet hos 19 elever har kommunen valgt at hjælpe familier med morgenvækning. Det koster kommunekassen 200.000 kroner.

I halvandet år fra januar 2015 til juni 2016 fik 19 skoleelever fra Østerbro hjælp fra kommunen til at stå op om morgenen.

quote Jeg er bekymret for, at vi overtager forældrenes ansvar

Heidi Wang, medlem af Københavns Borgerrepræsentation for Liberal Alliance.

Den spektakulære ordning, kaldet "morgenvækning", er en indsats fra Københavns Kommunes socialforvaltning, som skal forsøge at nedbringe skolefraværet for socialt udsatte skoleelever.

Det viser et svar fra Københavns Kommunes Socialforvaltning til Liberal Alliances Heidi Wang, der har stillet spørgsmål til ordningen.

De 19 børn havde alle mellem 10 og 100 procent skolefravær, og derfor blev de visiteret til morgenvækningsprogrammet. 

Fravær ændres ikke for en tredjedel

I den nævnte periode fra 2015 til 2016 fik syv af børnene nedbragt deres fravær til nul procent, fire halverede deres fravær, to reducerede fraværet med tyve procent, mens vanerne hos seks børn og unge forblev uændret.

Lokalpolitikeren Heidi Wang, som står bag spørgsmålene til Socialforvaltningen, frygter, at ordningen kan forskyde forældrenes ansvar.

- Jeg er bekymret for, at vi overtager forældrenes ansvar. At kommunen bliver forældre for børnene - og sådan skal det ikke være, siger hun til TV 2 Lorry.

'Tre måneder er nok'

Samtidig stiller hun spørgsmålstegn ved, hvorvidt de omtalte børn kun har været en del af ordningen i to til fire måneder, som Socialforvaltningen skriver.

- Jeg mener ikke, at de har været i denne her ordning én gang. Hvor lang tid skal vi fortsætte for, at de får det som vane at stå op om morgenen?

quote Er det overhovedet morgenvækning, som er vejen frem, hvis man skal lære børn at tage vare på sig selv?

Heidi Wang, medl. Kbhs. Borgerrepræsentation (LA).

- Jeg synes bare, at vi skal betyde noget fra børnene. Og det er få penge i det store hele. Men meningen er ikke, at vi skal hjælpe så længe. Jeg synes, at tre måneder må være nok. Hvis man bliver vækket i tre måneder, må det være nok. Og er det overhovedet morgenvækning, som er vejen frem, hvis man skal lære børn at tage vare på sig selv?, spørger Heidi Wang.

Hun understreger samtidig, at det ikke nødvendigvis er den konkrete indsats og ordning, som er kritisabel - men derimod den måde, hvorpå ordningen bliver håndteret. 

Socialborgmester: - Det her er succesfuldt

Socialborgmester i Københavns Kommune, Jesper Christensen (soc.dem.), genkender ikke Heidi Wangs bekymring. Ifølge ham er ordningen både succesfuld og billig.

- Det her er sucecsfuldt. Hvis du ser på at syv ud af 19 børn har fået nedbragt deres fravær til nul. Fravær er en af de stærkeste indikatorer på, hvordan man klarer sig i fremtiden, siger Jesper Christensen til TV 2 Lorry.

quote Fravær er en af de stærkeste indikatorer på, hvordan man klarer sig i fremtiden

Jesper Christensen, soc.dem., Socialborgmester i Københavns Kommune

Borgmesteren fortæller samtidig, at der ikke kigges på, hvorvidt et barn eller en ung har modtaget "morgenvækning" tidligere, når der visiteres til ordningen.

Kan man blive visiteret igen?

- Ja, hvis behovet stadigvæk er der. Vi ser på barnet, og på om de kommer i skole. Det her står ikke alene. Det er en del af en samlet indsats for at sørge for, at børn i udsatte positioner også kommer i skole, siger borgmesteren og tilføjer:

- Nogle af eleverne, som vi har kontakt til, har op til et års fravær på sin skolegang i alt. Og det er rigtig alvorligt. Vi har en bred indsats i gang, og det her er en bred og nem måde, for at børnene kan få en fremtid som andre. 

Tidlig og billig indsats

Han fortæller, at indsatsen eksempelvis kan bruges, hvis der er psykisk sygdom i hjemmet.

quote Hvis man kigger på, om det er noget, som får børn i skole, så er det en billig indsats

Jesper Christensen, soc.dem., Socialborgmester i Københavns Kommune

- Generelt anvendes det som en tidlig og meget enkel indsats med få ressourcer, som forhindrer, at det kræver større og mere omfattede indsats senere, siger socialborgmesteren.

Derfor finder han det heller ikke som problematisk, at der bruges et årsværk - svarende til 200.000 kroner -  på 19 elever:

- Hvis man kigger på, om det er noget, som får børn i skole, så er det en billig indsats, siger Jesper Christensen.

Socialforvaltningens ordning er fortsat aktiv på Østerbro.


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik