Oliver fik en speed-psykose: "Livet er for kort til at sige fuck det hele"

Da Oliver Jacob Theil Olsen før nytår fik en psykose og blev indlagt tog han sit liv op til revision. Det skulle være slut med stoffer og alkohol. Her fandt han Kofoeds Skole.

- Det er et par måneder siden nu, at jeg blev indlagt med en speed-psykose.

Jeg har bedt Oliver Jacob Theil Olsen om at reflektere over, hvad der fik ham til at tage sit liv op til revision og en gang for alle sætte en stopper for alt, der hedder stoffer og alkohol.

I mange år var det en fast del af Olivers hverdag. Det med at tage stoffer.

- Psykosen kom, fordi jeg havde taget speed i en måned i streg, siger han.

Ved sin sidste psykose gik der flere dage, før Oliver kom til sig selv igen. Men da tågen lettede, begyndte han at gøre sig nogle skelsættende tanker:

- Det var her, jeg kom til at tænke på, at livet var for kort til bare at sige fuck det hele, siger den nu tidligere stofmisbruger.

Jeg møder Oliver Jacob Theil Olsen en lørdag formiddag i marts. Han er flittigt i gang med at sortere tøj til butikken på Kofoeds Skole.

Det gør han seks dage om ugen. 

Oliver er en af hovedpersonerne i TV 2 Lorrys nye serie ”Kofoeds Skole”. Hver aften sendes et afsnit i nyhedsudsendelsen kl. 19.30 og så kan du allerede nu ser hele serien her:

Her kan du se afsnittet om Oliver i Tøjværkstedet:

En ensom kamp

På mange måder har det været en ensom kamp for Oliver at lægge de gamle vaner på hylden. Han har røget hash fast, siden han var 15 år.

Det er nu 13 år og flere ’småpsykoser’ siden. Et misbrug, der har kostet de fleste af de venner, som ikke valgte samme sti:

- Mange af de venner, jeg har været sammen med, har været på det samme med at tage ting og ryge eller drikke sig i hegnet. Jeg tror, det sværeste nu er at udskifte sine venner.

I dag drømmer han om at finde venner, som synes, det er fint bare at drikke en kop the eller høre noget musik.

- Jeg kender kun en person, der heller ikke drikker, og den person er i Sverige.

Ædru Oliver på Kofoeds Skole

Efter Oliver Jacob Theil Olsen er blevet ædru, har han fået et helt andet syn på livet. Godt hjulpet på vej af Kofoeds Skole.

- Nogen ville måske sige, at det er lidt kedeligt arbejde, jeg laver herude, men for mig gavner det rigtig meget. For jeg føler, at jeg hjælper andre, mens jeg hjælper mig selv til at blive holdt fast i en normal hverdag, hvor jeg er træt, når jeg går hjem og glæder mig til at komme tilbage.

På Kofoeds Skole får han ikke løn for sit arbejde i værkstedet, Tøjsorteringen. I stedet optjener han point, der så kan bruges på mad i kantinen eller på at købe de genbrugsvarer, der bliver solgt i skolens butikker.

Alligevel har Oliver meldt sig til at arbejde seks dage om ugen.

- Det er en helt ny begyndelse, det jeg laver nu, og at jeg ikke tager noget. Og mens jeg går og sorterer tøj, så prøver jeg at køre mig selv træt, så når jeg kommer hjem, så har jeg ikke behov for at ryge en joint eller gøre noget andet, siger han.

I værkstedet sorterer han det genbrugstøj, der bliver indleveret i Kofoeds Skoles tøj-containere rundt om i København. En del bliver solgt i butikken, noget andet kommer videre til værkstedet ReDesign, der syer det om, og noget bliver givet til hjemløse. Det med huller i, eller det som ikke kan bruges på skolen, sendes videre til UFF.

- Jeg blev vist rundt på skolen i de forskellige værksteder. Og da vi kom herned i Tøjværkstedet, mærkede jeg bare en ro. Dagen efter gik jeg så i gang, siger han.

Der er omkring tre måneder siden, at Oliver Jacob Theil Olsen startede på Kofoeds Skole. Skolens rutiner har givet en struktur på hverdagen, der i mange år har været helt fraværende.

- Jeg er meget glad for at være her. Både fordi jeg føler, at jeg hjælper til med de hjemløse og dem, der har brug for tøjet, men også bare for at være et sted. Altså kunne stå op hver morgen og tage på ’arbejde’, fortæller Oliver Jacob Theil Olsen imens han sætter et par røde kondisko på plads ude i butikken.

Livet uden alkohol og stoffer

- Jeg var vant til, at når huslejen var betalt, så brugte jeg resten af pengene på hash og fest. Lige nu er det ret fantastisk at prøve det der med at spise aftensmad eller at have råd til at tage en kaffe med en et eller andet sted. Det har jeg ikke haft råd til før, siger Oliver Jacob Theil Olsen med henvisning til en tid, der ligger mindre end et halvt år tilbage.

Det er ikke første gang, at han prøver at lægge alkoholen og stofferne på hylden, men den her gang vil det lykkes, siger han:

- Det er meget anderledes nu i forhold til, hvad det var for bare et halvt år siden. Der sagde jeg ikke nej til fest og ballade.

For Oliver findes der ikke nogen gylden middelvej. Han bliver nødt til at stoppe helt for at nå sit mål. Han ved nemlig, hvad der sker, hvis han tager bare et enkelt glas vin:

- Jeg har ikke det, der hedder en stop knap. Så når jeg først går i gang, enten om det er alkohol, eller om det er joints eller andet, så stopper jeg ikke, før min krop stopper.


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik