Foto: Lorry

Offentligt ansatte får trusler og tæsk på Christiania

Personer i arbejdssituationer som 'befinder sig i området ved Pusher Street, udsætter sig for for en betydelig risiko'.

Det skriver justitsmininister Karen Hækkerup (S) i et folketingssvar ifølge metroxpress.dk.

På fem år fra 2009 til 2013 har 198 personer været udsat for vold eller trusler på Christinia - et område af København med 630 voksne indbyggere, viser tal fra politiets sagsbehandlingssystem.

I 2011 blev byggearbejdere, der lavede en cykelsti, jaget væk af stenkast, og i august 2013 blev en p-vagt forsøgt kørt ned. I 124 af de 198 politianmeldelser for vold og trusler på fristaden er ofrene politifolk, mens andre offentligt ansatte på Christania har været udsat for vold og trusler 34 gange.

DF's næstformand, Peter Skaarup, kræver en plan for, hvordan ministeren vil sikre ansatte.

»Det kan ikke være rigtigt, at folk ikke kan få lov til at arbejde på grund af kriminelle på Pusher Street. Ministeren må komme med en plan,« siger han til metroxpress.

Ifølge svaret er det især området ved Pusher Street, der er farligt - på resten af Christiania er arbejdere ikke mere udsat end mange andre steder.

De Konservatives Jacob Næsager fra Københavns Kommune opfordrer Folketinget til at overveje, 'om de kan leve med det her.'

Kirsten fra Christanias pressegruppe er ked af episoderne.

»Det er fuldstændigt utilstedeligt, når ambulancefolk ikke kan få lov til at arbejde. På Christiania er vi imod vold. Men der er åbenbart ansatte på Pusher Street, der ikke kan finde ud af dette - også selv om at alle boder drives af christanitter,« siger hun.

Fakta:

Sager om vold og trusler på Christania mod ansatte

2009: 37 - 21 af dem er politifolk

2010: 24 - 14 af dem er politifolk

2011: 55 - 40 af dem er politifolk

2012: 34 - 15 af dem er politifolk

2013:48 - 34 af dem er politifolk