Nyt tilbud til gravide: Fød i en sofa – på hospitalet

Fødeklinikken på Rigshospitalet er et nyt tilbud til kommende forældre, hvor den gravide forventes at føde spontant og uden problemer i hyggelige omgivelser.

Kvinder i Region Hovedstaden kan nu føde i mere hjemlige omgivelser på hospitalet.

Onsdag åbnede nemlig den første af regionens fire fødeklinikker på Rigshospitalet, og i løbet af i år åbner lignende tilbud på Herlev, Hvidovre og Hillerød Hospitaler.

quote Den største gevinst er, at fødesofaen giver mere plads til bevægelse

Rikke Nue Møller, chefjordemoder på Rigshospitalet

Til forskel fra den konventionelle fødegang er indretningen her mere hyggelig med en såkaldt fødesofa i stedet for en hospitalsseng, dæmpet belysning og rolige farver. Den nye indretning imødekommer kvindernes ønske om at føde i et hjemligt miljø - i trygge rammer på hospitalet.

- Den største gevinst er, at fødesofaen giver mere plads til bevægelse og mere plads til ve-arbejdet, og det inviterer til at man skifter fødestillinger undervejs, og på den måde kan man bruge rummet på en helt anden måde, siger Rikke Nue Møller, chefjordemoder på Rigshospitalet.

Fødesofaen giver mulighed for mere bevægelighed og fødestillinger.
Fødesofaen giver mulighed for mere bevægelighed og fødestillinger.
Foto: TV 2 Kosmopol

Tilbud til sunde og raske kvinder

Fødeklinikken er et nyt tilbud til kommende forældre, hvor den gravide forventes at føde spontant og uden problemer. Og kvinderne kan føde på samme måde som under en hjemmefødsel uden medicinske indgreb som ve-stimulering og epiduralblokade.

 

- Åbningen af Fødeklinikken betyder, at de kvinder, der er sunde og raske og har haft en graviditet, der er forløbet uden problemer, fremover kan vælge mellem at føde hjemme, på Fødegangen eller Fødeklinikken, siger jordemoderchefen og forklarer videre:

- Vi tilbyder fødsel på Fødeklinikken til kvinder, der er til terminen, og hvor fødslen går i gang af sig selv. Hvor jordemoderen har en forventning om, at fødslen vil forløbe spontant, og hvor kvinden har et ønske om at føde på stort set samme vilkår som hjemmefødsel.

Fødesofaen giver mulighed for mere bevægelighed og fødestillinger.
Fødesofaen giver mulighed for mere bevægelighed og fødestillinger.
Foto: TV 2 Kosmopol

Fokus på den normale proces i fødslen

Fødeklinikken på Rigshospitalet er fysisk placeret på samme etage som Fødegangen. Og det er en mindre gruppe af jordemødre, der skal arbejde med fødslerne på Fødeklinikken det første år.

Det betyder, at der er langt større sandsynlighed for, at jordemoderen møder den samme kollega igen i vagten og kan bruge vedkommende som sparringspartner, forklarer Rikke Nue Møller og understreger, at fødeklinikken samtidig giver mulighed for at sætte fokus på den normale proces i fødslen - et ønske som personalet har haft i længere tid.

Regionsrådsformand Sophie Hæstorp Andersen (S) var med til åbningen af den nye fødeklinik, og hun er glad for at kunne tilbyde familier en tryg oplevelse i forbindelse med fødslen.

- Rigtig mange familier vil gerne have en naturlig fødsel i omgivelser, der ikke minder om et sygdomsforløb i en hospitalsseng – men hvor de samtidig er tæt på hospitalets dygtige medarbejdere, hvis noget går galt. Samtidig ved vi, at en rolig fødsel giver færre komplikationer. Derfor er jeg rigtigt glad for, at vi nu kan tilbyde kommende forældre en tryg og rolig start på livet som familie, siger Sophie Hæstorp Andersen.

Der er også tænkt på et lille ventehjørne til den nærmeste familie.
Der er også tænkt på et lille ventehjørne til den nærmeste familie.
Foto: TV 2 Kosmopol

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik