Nyt projekt skal hjælpe ældre med at få nye venner

Roskilde Kommune vill støtte ældre i at komme ud af huset og møde andre. Målet er at gøre det nemmere at knytte nye sociale relationer.

Man kan aldrig blive for gammel til at knytte nye venskaber. Foto: Betina Garcia - Ritzau Scanpix

Mange forbinder alderdom med ensomhed. Men blot fordi man er gammel og alene, behøver man ikke sygne hen i eget hjem som en vissen stueplante.

Man kan nemlig aldrig blive for gammel til at knytte nye venskaber, og derfor vil Roskilde Kommune nu gøre det lettere for ældre, som modtager hjemmehjælp, at deltage i sociale aktiviteter udenfor hjemmet.

Roskilde Kommune har fået grønt lys til at gennemføre et nyt projekt kaldet "En del af fællesskabet", hvor borgerens SOSU-hjælper eller -assistent kan hjælpe ham eller hende ud af døren til en aktivitet eller et arrangement på kommunens Seniorhøjskole

- Vi kan se, at Seniorhøjskolen allerede er til stor glæde for mange ældre. Derfor er det en fantastisk, at vi nu får mulighed for at hjælpe endnu flere borgere med at dyrke deres interesser samtidig med, at de møder andre. Det er aldrig for sent at knytte nye venskaber, fortæller Morten Gjerskov, formand for Sundheds og Omsorgsudvalget.

Læs også Hjemmepleje dropper nøgler – erstattes af app

Spisning, koncerter og kreative kurser

Tilbuddet fungerer som et slags klippekort, hvor de 500 borgere, der er med i projektet, frit kan vælge tre aktiviteter på Seniorhøjskolen. Her kan de deltage i alt fra motionshold til spisning, koncerter og kreative kurser med andre ældre.

Målet er at give ældre, der modtager hjemmehjælp, nogle gode oplevelser med andre. For selv om lysten til at møde nye mennesker er der, kan det ofte være vanskeligt for de ældre, der har fysiske udfordringer, at komme ud af døren. Deltagerne vil derfor få en hjemmehjælper med sig, som skal støtte dem.

Projektet løber frem udgangen af 2021. Det er Sundheds- og Ældreministeriet, der finansierer projektet med på 3,3 millioner.

Fakta om projektet 

  • Projektet gør brug af kommunens screeningsværktøj "Roskildehjulet", som hjemmeplejen normalt bruger til at følge op på den ældres helbred fra besøg til besøg.
  • Hjulet sørger for, at tidlige tegn på sygdom eller svækkelse af den ældres fysiske eller mentale tilstand opdages hurtigst muligt.
  • I projektet "En del af fællesskabet" skal hjulet sikre, at man finder de ældre, der vil have gavn af den mulighed, aktivitetsklippekortet giver for at møde nye mennesker.
  • Pengene til projektet stammer fra Sundheds- og Ældreministeriets pulje "Fællesskabspulje - Ensomme hjemmehjælpsmodtagere skal have mulighed for civilsamfundsdeltagelse".
  • Beløbet udgør i alt 3.340.428 kr., som fordeles årligt i perioden fra 2018 til 202
Kilde: Roskilde Kommune

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og bliv dagligt opdateret

Læs vores privatlivspolitik