Nyt parti er klar til kamp: "Vigtigt med en tydelig åbenhed"

Feministisk Initiativ skød i dag den kommunale valgkamp i gang i København. Men det bliver hårdt at nå hele vejen til rådhuset, vurderer valgforsker.

Det var et lille stykke danmarkshistorie, der udspillede sig på Dronning Louises Bro i København. I silende regn var initiativtagerne bag det nye parti Feministisk Initiativ klar til kampen om Københavns vælgere.

Ligestillingen skal tilbage på den politiske dagsorden. Ligestilling for alle, vel at mærke - og København er den oplagte scene.

- Københavnerne vil gerne have lighed blandt alle. Vi er et inkluderende folkefærd. Vi vil have mindre racisme og mere kærlighed. Og det er det, vi står for, siger Marie Raasthøj Hansen, én af talspersonerne for Feministisk Initiativ, til TV 2 Lorry.

Gode erfaringer fra Sverige

Partiet er nyt i Danmark - men har noget mere erfaring i vores nabolande. Især i Sverige, hvor partiet startede i 2005, og i dag sidder med ved beslutningsbordet i de fleste kommuner.

Den slags giver mod på projektet i København. Ikke mindst fordi partiets stifter i dag havde taget turen til Danmark, for at sende den nye afdeling godt på vej.

- Det er vigtigt, at de lytter, tager ved lære og taler med vælgerne om, hvilke forslag og idéer, de kan tage med videre. Og så er det vigtigt med en helt tydelig åbenhed, lyder et par af de gode råd fra Gudrun Schyberg, der er en del af Feministisk Initiativ Sverige.

Lang vej endnu

Men gode råd og gå-på-mod gør det ikke alene. Og der er lang vej, hvis partiet skal nå hele vejen ind på rådhuset efter det kommende kommunalvalg. Det kræver omkring 5000 stemmer at få en plads ved bordet.

De fleste erfaringer viser, at nye partier sjældent kommer over 1000 stemmer, når de er på valg første gang. Og så er et kommunalvalg måske i virkeligheden ikke det rigtige sted at slå til:

- Når vi sætter vores kryds ved kommunalvalget handler det typisk mere om de nære ting og ikke de principielle ting. Det handler om gode skoler og veje, vi kan køre på. Det handler i mindre grad om, hvor vi står henne værdipolitisk, og om der skal være mere eller mindre ligestilling. Og derfor kan det godt være svært at profilere sig ved et kommunalvalg, siger valgforsker ved Københavns Universitet, Martin Vinæs Larsen, til TV 2 Lorry.

Kandidatliste på fem personer

Lige nu består kandidatlisten af fem personer - alle kvinder. Der er også udelukkende kvinder i bestyrelsen. Men der er plads til alle - også mænd - og partiet er sikker på, at de nok skal komme, når valgkampen for alvor går i gang. For det bliver en kamp af de hårde. Men en kamp, som de er klar til at kæmpe:

- Vi skal bare stå herude på gaden og dele bolcher og klistermærker ud. Vi skal være til stede i lokalmiljøerne og så skal vi føre dialog og råbe højt om politiken. Og så håber jeg, der kommer en hel masse københavnere, som vil være med til at forme vores politik, siger Marie Raasthøj Hansen.

Feministisk Initiativ har lidt over to måneder til at vinde kampen. Der er kommunalvalg den 21. november. 


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik