Nyt narkometer genopliver debat om hash

Politiets nye våben i kampen mod stoffer i trafikken, narkometret, har sat gang i den politiske debat om hash.

Københavns Politi introducerede torsdag det såkaldte narkometer, der kan afsløre, om bilister er påvirket af narkotika, mens de sidder bag rattet.

Men det nye våben mødes med blandede reaktioner på Christiansborg, fordi et af de syv bevidsthedspåvirkende stoffer, som narkometret kan spore, er hash.

Enhedslisten: Straffen er for hård

Retsordfører Pernille Skipper, Enhedslisten, mener, at straffen for at køre bil med hash i blodet er helt ude i hampen. Den burde svare til straffen for spritkørsel, lyder det.

- Nu er det at ryge cannabis, selv om det er ulovligt, så normalt, at det ikke giver nogen mening at ligestille det med hårde narkotiske stoffer. Man burde ligestille det med alkohol, siger hun.

Ifølge Pernille Skipper har mere end 40 procent af landets voksne prøvet at ryge hash.

Hvis man bliver stoppet af politiet og testet positiv for hash i narkometret og en efterfølgende blodprøve, får man en bøde og mister kørekortet i tre år. Det svarer til at blive stoppet med en alkoholpromille på 1,2.

Snupper politiet en bilist med 0,5 promille, er straffen bøde og en betinget frakendelse af kørekortet.

Konservative: Tilfreds med straframmen

De Konservatives retsordfører, Tom Behnke, er helt tilfreds med straframmerne. Partiet stod i 2011 bag en lovændring, som betød betydelige strafskærpelser for overtrædelse af loven om euforiserende stoffer.

- Det er jo med vilje, at den daværende borgerlige regering med en konservativ justitsminister (Lars Barfoed, red.) lavede en nultolerance politik i forhold til dem, der kører rundt og er påvirket af euforiserende stoffer, siger Tom Behnke.

- Det er meget farligt for vores trafiksikkerhed.

Han glæder sig over, at Københavns Politi har taget initiativ til at optrappe indsatsen mod blandt andet hash i hovedstaden.

Narkometre breder sig måske til resten af landet

Flere eksperter har vurderet, at bilkørsel med hash i blodet ikke nødvendigvis er farligere end spritkørsel. Men Tom Behnke står fast.

- Det ændrer ikke på, at der skal være en absolut nultolerance. Det er jo ikke fordi, det er særlig svært at forstå, at man skal lade være med at tage de stoffer. Vi vil undgå, at der er så mange dræbte og hårdt kvæstede i trafikken.

Narkometret er et pilotprojekt hos Københavns Politi. Hvis det bliver en succes, er det planen at udbrede det til resten af landet.


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik