Foto: PR foto fra madsamling.dk

02:49

Ideen er at bringe bæredygtige fødevarer af alle slags fra sjællandske småproducenter ind til borgerne i byen - uden om forsinkende og fordyrende mellemled.

1 af 2

Nyt madkoncept når til hovedstaden: Køb ultralokalt online

Konceptet Madsamling åbner to steder i hovedstaden. Her kan man online bestille varer fra lokale producenter og afhente det i en fysisk butik.

Har man som forbruger lyst til at købe lokalt, men ikke tid til at turnere fra gårdbutik til avler til producent, så er der gode nyheder.

Et nyere madkoncept med titlen Madsamling rykker nu ind i hovedstaden.

Det skriver Berlingske.

Konceptet er en slags hybrid mellem den moderne måde at handle på samtidig med, at vi beholder det fysiske møde med en markedsstemning

Kathrine Bentsen, netværkskoordinator for Madsamling

I onsdag åbnede en butik på Frederiksberg, mens der torsdag på Kristi Himmelfartsdag er åbning af en på Nørrebro.

Konceptet går i sin enkelthed ud på, at en række lokale producenter indleverer varer til en af de to fysiske afhentningssteder i København.

Her kan forbrugere tilmelde sig et afhentningssted, på internettet se, hvilke varer der indleveres, lave en bestilling online og så afhente det i butikken på den ugentlige indsamlingsdag. 

  Foto: PR foto fra madsamling.dk

- Konceptet er en slags hybrid mellem den moderne måde at handle på samtidig med, at vi beholder det fysiske møde med en markedsstemning. Vi oplever, at folk finder det bekvemt at handle på nettet, men stadig gerne vil have en connection med producenterne selv. Det er jo et netværk af foodies og folk, der lever af at lave råvarer, siger netværkskoordinator Kathrine Bentsen til TV 2 Lorry.

- Vi har en vision om at skabe en kortere forsyningskæde, så man sætter kunden i nærmest direkte kontakt med producenten. Vi faciliterer som sådan bare platformen for dette. 

Stor tilslutning på kort tid

Selvom det er mindre end en uge siden, konceptet kom til Frederiksberg, har Madsamling allerede oplevet stor tilslutning.

Frederiksbergkredsen har mandag 497 tilmeldte medlemmer, mens den endnu ikke åbnede Nørrebrokreds har 205 medlemmer. 

Hver uge får medlemmer en mail med links til ugens producenter og varerne, der tilbydes. Det er uforpligtende at være medlem.

Råvarerne fra de lokale avlere og producenter kan være mange forskellige ting. Men som minimum vil der altid være de mere typiske råvarer som kød, fisk, frugt og grønt, æg, mejeriprodukter og brød.

  Foto: PR foto fra madsamling.dk

- Det er varer, der er i sæson, man kan købe. Det er en del af hele den vision, vi har. Det dur ikke at spise jordbær i december, siger Kathrine Bentsen. 

For en gangs skyld halter hovedstaden faktisk efter det omkringliggende Danmark, når det kommer til at være first-movers. Uden for København har en lang række mindre byer en afhentningsbutik med ugentligt åbent. I alt 32 steder i Danmark er lige nu i funktion eller på vej til at blive det.

Læs også Nyt mad-initiativ byder på hemmelig likør og våde får

Konceptet Madsamling stammer fra Frankrig og har bredt sig til store dele af Europa.

I Frankrig har de sågar en app, som også snart kommer til Danmark, hvor man kan se, hvilke afhentningssteder der er åbne på dagen, så man også kan foretage mere spontane indkøb.