Nyt håb for Godhavnsdrengene: "Det betyder meget"

Torsdag har Folketinget ophævet forældelsesfristen i sager om svigt og misbrug af børn. Dermed kan Godhavnsdrengene igen søge om erstatning.

Et enigt Folketing på Christiansborg vedtog torsdag en lovændring, der betyder, at de såkaldte Godhavnsdrenge igen får en chance for at søge erstatning. 

Godhavn, som det så ud mens det var drengehjem
Godhavn, som det så ud mens det var drengehjem

Det er bredt anerkendt og bevist, at de nu ældre mænd, der var på opdragelsesanstalten og drengehjemmet Godhavn i Gribskov Kommune, blev både fysisk og psykisk misbrugt af personalet, der ellers skulle beskytte dem.

Alligevel er det endnu ikke lykkes for gruppen at søge erstatning af staten. Senest fik Godhavnsdrengene afslag på at føre sagen for Højesteret efter de havde tabt sagen i Østre Landsret. 

Nu er der imidlertid nyt håb med lovændringen, som er blevet enstemmigt vedtaget i dag.

Her er forældelsesfristen i sager, hvor børn er blevet misbrugt og svigtet, blevet fjernet. Derfor kan ofre for fremtiden rejse erstatningskrav mod myndigheden, ligemeget hvornår overgrebet er sket.

Enhedslistens retsordfører, Rune Lund, glædede sig i dag forud for den endelige afstemning. Det afslørede han på talerstolen i Folketingssalen.

- Det er en stor dag i dag, fordi det er en god dag for retfærdigheden, sagde han ifølge Jyllands Posten.

Godhavnsdrenges advokat: "Det betyder meget"

Flere af Godhavnsdrengene var da også tilstede i folketingssalen, for at følge vedtagelsen fra tilhørerpladsen. Det bekræfter deres advokat, Bjørn Elmquist, overfor TV 2 Lorry.

- De har både været der til første og anden behandling af det her. Og vi havde godt snakket om, at de ville tage derind igen i dag, siger advokaten til TV 2 Lorry. 

Han glæder sig på vegne af hans klienter, som nu får mulighed for, at føre sagen videre.

- I dag har jeg sendt en mail til procesbevillingsnævnet om, at nu forventer vi snarest at få besked om, at sagen kan gå videre i Højesteret, siger Bjørn Elmquist og fortsætter:

quote De trænger til en genoprejsning og anerkendelse af, at man har behandlet dem dårligt

Bjørn Elmquist, advokat for Godhavnsdrengene

- Det betyder meget, vil jeg sige. Især for drengene, som har overlevet det her. De (Godhavnsdrengene, red.) er efterhånden kommet på tæt hold. Jeg har jo hjulpet dem med alt det, jeg kunne.

- De trænger til en genoprejsning og anerkendelse af, at man har behandlet dem dårligt.

Lovændring kan bane vej for officiel statslig undskyldning

Derfor håber han også, at lovændringen ikke bare vil føre til, at hans klienter bliver erstatningsberettiget - for dem handler sagen om en officiel undskyldning fra staten.

- Tidligere blev vi jo afvist i at få en undskyldning, fordi sagen var forældet. Men nu kan vi jo slippe for at komme i Højesteret og så videre, hvis vi bare får den undskyldning.

- Nu er den der jo, altså lovændringen. Og den burde bane vejen - også for undskyldningen. Man kan vel ikke have enegang i forhold til det, som Søren Pape netop har fået vedtaget?, siger Bjørn Elmquist. 

Det er flere politikere i Folketinget tilsyneladende enige i.

Her efterlyser både SF og Enhedslisten fortsat den officielle undskyldning til de drenge, der op gennem 1950'erne, 60'erne og 70'erne blev misbrugt og svigtet på drengehjemmet.

 


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik