Nyt forsøg: Mere end halvdelen af gravide skal bevæge sig mere

Over 60 procent af de gravide bevæger sig ikke nok, og det kan få konsekvenser for både kommende mor og barnet i maven.

Graviditet er langt fra ensbetydende med, at det er bedst at holde sig i ro og holde pulsen nede. Tværtimod. 

Sundhedsstyrelsen anbefaler, at gravide kvinder med en ukompliceret graviditet er fysisk aktive mindst en halv time hver dag ved moderat intensitet, hvor man bliver forpustet og får sved på panden.  

Men over 60 procent af de gravide kvinder lever ikke op til anbefalingerne.

quote Der er næsten ikke noget, man ikke må lave. Det vigtigste er at mærke efter, om det er behageligt nok og finde noget, som du synes er sjovt at lave.

Caroline Borup Roland, humanfysiolog og ph. d.- studerende ved Københavns Universitet

Rie Vasehus og Daniella Welling Hawlik deltager begge i et nyt forskningsprojekt på Nordsjællands Hospital, som skal undersøge, hvordan raske, gravide kvinder kan blive mere fysisk aktive.

Rie Vasehus er i uge 27, og Daniella Welling Hawlik har termin om to dage.
Rie Vasehus er i uge 27, og Daniella Welling Hawlik har termin om to dage.
Foto: Rebekka Juul Bruun/ TV 2 Lorry

 - Det er hårdt, men det er dejligt, fordi du bliver motiveret til at gøre det, hvor du normalt ville blive på arbejdet eller derhjemme, siger Rie Vasehus fra Allerød til TV 2 Lorry. 

Se indslag om, hvordan der skal gøres op med myter om, at gravide ikke skal bevæge sig for meget. Det skal de - for deres egen og barnets skyld. 

Behov for mere viden

Det er tre ph. d.-studerende fra Københavns Universitet, som står bag det nye forskningsprojekt Fitmum. De håber på at være med at få flere kvinder med en ukompliceret graviditet til at være mere fysisk aktive. 

quote Jeg synes, det er fedt at finde ud af, om ikke godt vi kan tage det og holde til det. Det tror jeg på.

Daniella Welling Hawlik, deltager Fitmum

- Der er behov for mere viden omkring, hvordan man kan blive mere fysisk aktiv under graviditeten, fordi det efterhånden er forholdsvist veldokumentret, at det er sundt for mor at være fysisk aktiv under sin graviditet, siger Caroline Borup Roland, humanfysiolog og ph. d. - studerende ved Københavns Universitet til TV 2 Lorry og tilføjer:

-  Derudover så er der gode indikationer på, at hvis man er fysisk aktiv under sin graviditet, så kan det også have en gavnlig effekt på barnets sundhed.

Om forskningsprojektet

  •  Forskningsprojektet Fitmum har indtil nu 76 kvinder igennem og kører det næste års tid. De skal have 220 gravide kvinder igennem for at kunne analysere på resultaterne.
     
  •  Er du interesseret i at være med eller vide mere forskningsprojektet på Nordsjællands Hospital, så kan du læse mere om Fitmum her.

Forskningsprojektet Fitmum har udviklet to motionsprogrammer, hvor de skal måle effekten af det fysiske aktivitetsniveau - et hvor gravide får rådgivning om fysisk aktivitet, og et hvor de gravide holdtræner tre gange om ugen a én times varighed.

Daniella Weilling Hawlik har termin om to dage, men det afholder hende ikke fra at bevæge sig.

 
 
Foto: Rebekka Juul Bruun/ TV 2 Lorry

- Jeg synes, det er fedt at finde ud af, om ikke godt vi kan tage det og holde til det. Det tror jeg på, siger hun. 

Færre komplikationer ved fødslen

Når man er fysisk aktiv under graviditeten, er der mindre risiko for graviditetssukkersyge, overvægt og komplikationer ved fødslen. 

Anbefalinger om fysisk aktivitet under fødslen

  • Vær fysisk aktiv mindst 30 minutter om dagen. Aktiviteten skal være med moderat intensitet og ligge ud over almindelige kortvarige dagligdagsaktiviteter.
  • Hvis de 30 minutter deles op, skal aktiviteten vare mindst 10 minutter.
  • Fysisk aktivitet ud over det anbefalede vil medføre yderligere sundhedsmæssige fordele.

Anbefalingerne gælder for raske gravide med en ukompliceret graviditet. Gravide med en kompliceret sygdomshistorie bør rådføre sig med deres læge eller jordemoder.

Almindelige kortvarige dagligdagsaktiviteter defineres i denne sammenhæng som de aktiviteter, man hyppigt udfører i dagligdagen af kort varighed (under 10 minutter) uanset deres intensitet.

Fysisk aktivitet dækker over alle former for bevægelse, der øger energiomsætningen. Fx bevægelse på arbejdspladsen og i hjemmet, aktiv transport (fx cykling og gang) eller idræt og sport i fritiden m.m.

 

Kilde: Sundhedsstyrelsen

Man må gerne løbe, hoppe og svømme, hvis man har en ukompliceret graviditet, selvom der er flere myter om, at man ikke må.

 - De her myter lever stadig rundt omkring, og det tror jeg afholder en del fra at kaste sig ud i det, siger Caroline Borup Roland, humanfysiolog og ph. d.- studerende. 

quote Det at gå fra stillesiddende til bare at bevæge sig lidt mere har en gunstig effekt på barnets fedtmasse, sådan så barnet bliver mindre overvægtig.

Peter Damm, professor og overlæge på Fødeafdelingen på Rigshospitalet

Ifølge Caroline Borup Roland så kan fysisk aktivitet ved moderat intensitet også sagtens foregå derhjemme.

 - Det behøver ikke være, at man løber en tur eller tager ned i fitnesscenter – det kan også være havearbejde eller tung rengøring derhjemme, egentlig alting som gør, at man bliver forpustet og får sved på panden, siger Caroline Borup Roland.

- Jeg kan mærke, at min krop er blevet styrket, siger Rie Vasehus. 

Mors fysiske aktivitet er godt for barnet

Ny forskning fra Rigshospitalet - i samarbejde med otte andre europæiske lande – viser, at bevægelse også er godt for barnet. Undersøgelsen viser, at færre stillesiddende timer hos overvægtige gravide kan reducere fedtmassen hos nyfødte.

Kvinderne her træner tre gange om ugen á en time. De undervises af Caroline Borup Roland.
Kvinderne her træner tre gange om ugen á en time. De undervises af Caroline Borup Roland.
Foto: Rebekka Juul Bruun/ TV 2 Lorry

 - Det nye ved det her studie er, at det viser, at selv en lille øgning i den fysiske aktivitet - det at gå fra stillesiddende til bare at bevæge sig lidt mere har en gunstig effekt på barnets fedtmasse, sådan så barnet bliver mindre overvægtig, siger Peter Damm, professor og overlæge på Fødeafdelingen på Rigshospitalet til TV 2 Lorry.

Fysisk aktivitet som frarådes under graviditet

Kontaktsport og holdsport, hvor der er risiko for sammenstød med andre frarådes, da der er risiko for uventede stød. Derudover frarådes skiløb og ridning, da styrt kan medføre store skader. 

 

Kilde: Sundhedsstyrelsen

Ifølge professor og overlæge Peter Damm så kan den nye forskning være med til at forebygge en række livsstilssygdomme.

 - På lang sigt tyder meget på, at man kan forebygge diabetes og overvægt hos nogle af de her børn. Det vil have betydning for vores samfund, for vi ved, at børn og unge fedme og diabetes er et stigende problem, siger han.

Der er næsten ikke noget, du ikke må lave

- Jeg har aldrig fortrudt en træningsgang – det har altid været dejligt at komme afsted og altid rart bagefter, siger Daniella Welling Hawlik. 

Hvis man som Daniella Welling Hawlik har en ukompliceret graviditet, kan man sagtens dyrke motion, selvom man er to dage fra termin.
Hvis man som Daniella Welling Hawlik har en ukompliceret graviditet, kan man sagtens dyrke motion, selvom man er to dage fra termin.
Foto: Rebekka Juul Bruun/ TV 2 Lorry

 - Vi håber på, at vores resultater kan bruges til at optimere praktiske guidelines for fysisk aktivitet under graviditeten, så gravide kvinder kan blive anbefalet nogle mere konkrete tilbud eller nogle mere konkrete øvelser, siger Caroline Borup Roland.

quote Jeg kan mærke, at min krop er blevet styrket.

Rie Vasehus, deltager i Fitmum

Og hvis du har en ukompliceret graviditet, så er der altså ingen fare ved at få rørt sig.  

- Der er næsten ikke noget, man ikke må lave, så det vigtigste er bare at mærke efter, om det er behageligt nok og finde noget, som du synes er sjovt at lave, siger Caroline Borup Roland. 


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik