Nyt forskningsprojekt skal afdække muligheder for dansk honningeventyr

En forsker fra Københavns Universitet skal klarlægge, hvordan dansk honning kan bruges på hospitalerne.

Danske biavlere kan stå foran et nyt og særdeles lukrativt salgseventyr i fremtiden.

Sådan kan virkeligheden ende med at se, hvis biavlerne får lov til at anvende honningen til andet end som sødt pålæg på brødet.

Det skal forskeren Annette Bruun Jensen fra Københavns Universitet nu undersøge.

Naturproduktet fra honningbierne kan nemlig også bruges i medicinalbranchen – endda i en sådan grad, at biavlere i andre lande tjener gode penge på de sukrede gyldne dråber.

Honning kan hele sår og dræbe bakterier 

Annette Bruun Jensen har modtaget godt en halv million kroner af Miljø- og Fødevarestyrelsen som en del af Biavlsprogram 2020-2022 til et forskningsprojekt over tre år, som skal klarlægge muligheder og metoder til at bruge honning fra danske bistader i medicinalindustrien.

quote Biernes honning er helt fantastisk som medicin, fordi den har forskellige egenskaber som gør, at den kan hæmme bakterievækst

Annette Bruun Jensen, forsker, KU, Det Natur- og Biovidenskabelige Fakultet

- Biernes honning er helt fantastisk som medicin, fordi den har forskellige egenskaber som gør, at den kan hæmme bakterievækst, siger Annette Bruun Jensen til TV 2 Lorry.

- Honning har et meget højt sukkerindhold som gør at det får et osmotisk tryk, som gør at bakterierne enten helt kan dø eller i hvert fald ikke vokse, forklarer hun.

Se TV 2 Lorrys indslag om forskningsprojektet herunder. Artiklen fortsætter under videoen.

 

Honning fra udlandet på danske hospitaler - men dansk honning er bedre

I dag bruger det danske sundhedsvæsen medicinsk honning fra Holland og særligt New Zealand, hvor manuka-honningen fra landet i det sydlige Stillehav er kendt for sine bakteriedræbende egenskaber.

quote Der er et nyere studie, der har vist, at dansk honning kan hæmme bakterievækst endnu bedre

Annette Bruun Jensen, forsker, KU, Det Natur- og Biovidenskabelige Fakultet

Men det er ikke uden grund, at mulighederne for medicinsk honning produceret i Danmark nu skal undersøges.

- Der er et nyere studie, der har vist, at dansk honning kan hæmme bakterievækst endnu bedre end den meget højpotente manuka-honning fra New Zealand, forklarer Annette Bruun Jensen.

Det internationale studie blev offentliggjort sidste år i tidsskriftet Dermatology Research and Practice, hvor dansk honning fra Midtsjælland viste sig at have en bedre bakteriedræbende effekt end både hollandsk og newzealandsk honning.

Manuka-honningen er i dag den foretrukne danske hospitaler til sårheling efter eksempelvis plastikoperationer, men håbet er, at den medicinske honning i fremtiden kan komme fra danske bier.

Hvordan det skal lade sig gøre, skal Annette Bruun Jensen nu finde ud af.

Danske biavlere kan stå foran stort honningeventyr

- For at man kan få et standardiseret honningprodukt, bliver man nødt til i perioder at have bierne inde i nogle drivhuse, så man kan kontrollere hvilke blomster, de henter nektar fra, siger hun.

Ifølge forskeren kan der blive muligheder for danske biavlere at tage del i det medicinske eventyr i fremtiden.

- Potentialet for den enkelte biavler er at man kan producere et produkt, der er mere værdifuldt, siger Annette Bruun Jensen og tilføjer:

- Hvis du skal købe en tube med 15 gram medicinsk honning, så betaler du cirka 60 kroner, så der er meget stor prisforskel i forhold til almindelig honning.


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik