Nyt center til patienter med komplekse diagnoser

Region Hovedstaden åbner et Center for Komplekse Symptomer på Frederiksberg Hospital, der skal hjælpe patienter uden diagnoser.

Nu er der godt nyt for de patienter, der dagligt lever med alvorlige symptomer, men som ikke kan få stillet en diagnose i Region Hovedstaden. 

Mange mennesker oplever nemlig, at de bliver kastet rundt i sundhedsvæsnet, fordi læger, kommunen og hospitalet ikke kan finde en årsag til patientens smerter.

Men i et forsøg på at skabe bedre behandlingsforhold for patienter med komplekse symptomer har Regionsrådet i Regionen Hovedstaden afsat 4 millioner kroner til Center for Komplekse Symptomer.

- Vi ved, at vi kan gøre en forskel for de her patienter. Vi vil sætte os godt ind i, hvad patienternes problem er, hvad det er for nogle sygdomme og symptomer, hvordan de oplever belastningen af sygdommen og hvilke konsekvenser, det har haft socialt, siger Sven Viskum, der er leder af Socialmedicinsk Center, hvor Center for Komplekse Symptomer hører under.

Centeret åbnede i dag på Frederiksberg Hospital.

Sundhedsvæsnet er ret beset ikke indrettet til at hjælpe mennesker uden en diagnose, men som helt åbenlyst er syge og ikke har det godt.

- Derfor er jeg rigtigt glad for, at vi nu kan indvie det nye Center for Komplekse Symptomer, hvor blandet andet dygtige læger, psykologer, sygeplejersker og fysioterapeuter er særligt kvalificerede til at hjælpe de mennesker, som ellers let bliver kastebold mellem forskellige specialer og behandlere, siger regionsrådsmedlem og næstformand for Sundhedsudvalget i Region Hovedstaden Leila Lindén, Socialdemokrativet, i en pressemeddelelse fra Region Hovedstaden. 

Kan hjælpe patienten på tværs

En af centrets opgaver er at se nærmere på den enkelte patients livssituation og hjælpe dem til et bedre liv. 

- Det kan være rigtigt svært at få livet til at hænge sammen, hvis du lever med stærke smerter eller er kronisk træt. I det nye center kan vi lindre symptomerne, og vi kan tale med patienten om, hvordan de får den bedst mulige dagligdag i den situation, de står i, siger Leila Lindén.

Flere af patienterne døjer også med sociale udfordringer. Derfor vil der også være socialrådgivere ansat i centret, der kan følge den enkelte patient og sikre koordinering med kommunen eller arbejdsgiveren.

- Det kan være svært at passe et arbejde, være en god far eller pleje venskaber, når du har mange og alvorlige symptomer. Det skal vi tage alvorligt, og det kan vi kun gøre ved at tænke ud over vores egen del af sundhedsvæsnet og samarbejde dagligt med kommunerne, de praktiserende læger og arbejdsgiveren, siger Leila Lindén.

Malurt i bægeret: Visse patientforeninger utilfredse

Det er dog ikke alle de berørte patientforeninger, der er tilfredse med det nye center.

Både Whiplashforeningen, der er foreningen for kronisk piskesmæld eller ME-foreningen, der varetager interesserne for patienter med kronisk træthedssyndrom, var fraværende ved dagens reception.

Over for TV 2 Lorry begrundede de afbuddet med en utilfredshed med, at centeret er tiltænkt dem, men ikke deltog i dagens reception, fordi tilbuddet ikke passer til deres patienter. 

Lederen af det nye center, Sven Viskum, håber dog, at de to foreninger vil indgå i en dialog. 

- Jeg mener faktisk, at vi har et godt tilbud til foreningerne. Vi vil meget gerne indgå i en dialog med og invitere dem til møde, hvor vi hører, hvad det er de mener, vi savner. Og så rejser vi også ud i europa for at besøge centre, der kan gøre os klogere på, hvordan man håndterer de her lidelser, siger Sven Viskum

Fakta om Center for Komplekse Symptomer

  • Center for Komplekse Symptomer er et tilbud til patienter med symptomer, der i alvorlig grad påvirker funktionsniveauet, dagligdagen og det sociale liv, og hvor udredning ikke har givet en forklaring på symptomerne.
  • Centret tilbyder personlig og skræddersyet behandlingsplan herunder bl.a. medicinsk vurdering og behandlingsplan, socialfaglig støtte og intervention, samtaleterapi og fysioterapeutisk støtte.
  • Centret modtager henvisninger på voksne patienter over 18 år fra praktiserende læger eller speciallæger.
    Kilde: Region Hovedstaden

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik