Genialt løsningsforslag: Ringborg skal redde vikingeskibsmuseet

Vikingeskibsmuseet i Roskilde har siden stormen Bodil i 2013 været hårdt plaget af vandskader. Et nyt forslag kan redde museets fremtid.

En ringborg rundt om der, hvor Vikingeskibene opbevares.

Det lyder som noget fra Vikingetiden, men rent faktisk kan det blive fremtiden i Roskilde.

quote Vores ydermure er fuldstændig nedbrudte af saltvandet. På ydersiden skyller furene mellem stenene ud, så vi simpelthen har mursten, der falder ud af muren og skaber store huller i den.

Tinna Damgård-Sørensen, Museumsdirektør, Vikingeskibsmuseet

Forslaget kommer fra et arkitektfirma, som ved opførelsen af en såkaldt ringborg rundt om Vikingeskibsmuseet regner med, at man kan redde de hårdt prøvede bygninger, der gang på gang er blevet beskadiget i forbindelse med stormflod og oversvømmelser.

- Vores ydermure er fuldstændig nedbrudte af saltvandet. På ydersiden skyller furene mellem stenene ud, så vi simpelthen har mursten, der falder ud af muren og skaber store huller i den, siger Tinna Damgård-Sørensen, der er museumsdirektør på Vikingeskibsmuseet.

Da museumshallen er fredet, er det svært at gøre noget ved problemet. Det værste, der kan ske for museets fremtid, er, hvis der absolut intet gøres, og hvis naturen blot får lov at fortsætte sin hærgen.

Men nu er et løsningsforslag kommet på banen, som måske kan redde museets fremtid.

- Der er tale om en såkaldt ringborg, som henter sin inspiration fra ringborgene i Vikingetiden. På samme måde kan museet blive forsvaret udadtil ved opførelsen af en ringborg i vandet rundtom museet, siger Poul Høilund, der er Founding partner i arkitektfirmaet NORRØN, som står bag forslaget. 

Stort behov for redningsplan

Forslaget kan desværre ikke lappe de nuværende skader, men giver alligevel håb for, hvordan man i fremtiden kan sikre mod de høje vandstande.

quote Der bliver mulighed for at udvide museet med maritime aktiviteter indenfor ringborgens mure - men vigtigst af alt kan det forsvare mod stormflod.

Poul Høilund, Founding partner, NORRØN

- Der bliver mulighed for at udvide museet med maritime aktiviteter indenfor ringborgens mure - men vigtigst af alt kan det forsvare mod stormflod, siger Poul Høilund.

Selve ringborgen kommer til at bestå af en åben vold, som kan lukkes, når der kommer stormflod. På den måde begrænses vandstigningen i vandet omkring museet.

- Jeg synes, det er et utroligt sympatisk forslag, som har mange fine værdier. Men hvis det skal have en gang på jorden, skal det være en del af en større helhedsplan, for vores problem løses ikke kun med fremtidig beskyttelse, når bygningerne er så medtaget, som det er tilfældet, siger museeumsdirektøren Tinna Damgård-Sørensen.

Museet har før fået afvisning på at ophæve fredningen, men venter nu på den endelige afgørelse fra kulturministeren, som forventes at komme til august.


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik