Nye veje og baner i Lorryland? Det vil de røde kandidater

Hvordan forholder kandidaterne i Lorryland sig til regeringen og Dansk Folkepartis nye, store infrastrukturaftale?

To nye motorveje i Nordsjælland til i alt 4,3 milliarder kroner, en sydlig Ring 5 til 6,5 milliarder kroner, en ny vej fra Sydmotorvejen til Stevns til 0,6 milliarder kroner og en udbygning af togstationen ved Københavns Lufthavn til 2,5 milliarder kroner.

Disse fem markante projekter i TV 2 Lorrys sendeområde er alle med i regeringen og Dansk Folkepartis nye milliardaftale om infrastruktur. I alt 22 projekter i Lorryland kan blive gennemført, hvis Lars Løkke Rasmussen (V) igen bliver statsminister og kan samle et flertal efter det nærtstående folketingsvalg.

Men lige nu peger meningsmålingerne på, at Mette Frederiksen (S) indtager statsministeriet, så hvad siger de røde kandidater i Lorryland egentlig til den nye aftale? Vil de arbejde for at få de fem ovennævnte projekter gennemført?

Vi spørger rød blok: Vil I arbejde for eksempelvis motorvej til Hillerød og Frederikssund, hvis I kommer til magten ved valget?

TV 2 Lorry har spurgt Uffe Elbæk (ALT), Københavns Storkreds, Søren Søndergaard (Ø), Københavns Omegns Storkreds, Jacob Mark (SF), Sjællands Storkreds, Ida Auken (RV), Københavns Storkreds og Magnus Heunicke (S), Sjællands Storkreds.

Magnus Heunicke (S), Sjællands Storkreds

Nye motorveje i Nordsjælland:
- Det er vi varme tilhængere af. Det ligger også i vores eget trafikale udspil, for der er et mega trafikalt behov. Det kan vi se på trafiktallene. Der er et kæmpe behov, og i øjeblikket sander det hele til. Det (de to motorveje, red.) er kloge og gode projekter.

 

Sydlig Ring 5:
- Der er nogle trafikale argumenter for det, men der er også nogle naturmæssige udfordringer. Jeg hæfter mig ved, at regeringen har skrevet projektet ind, men uden at sætte årstal på det. Jeg er nødt til at tage forbeholdet, om det kan lade sig gøre naturmæssigt. Hvis ja, så er der nogle trafikale gevinster ved projektet.

 

Ny vej fra Sydmotorvejen til Stevns:
- Det samme som ved de to motorveje i Nordsjælland gør sig gældende her. Vi har et sted her, der sidder fast. Langt over halvdelen af dem, der bor i Stevns, arbejder i København. Så det er virkelig et pendlerområde, der skal have nogle bedre forbindelser.

 

Udbygning af togstationen ved Københavns Lufthavn:

- Det er jeg kæmpe tilhænger af. Det burde man have lavet fra starten af, for det havde været billigere og langt bedre, hvis man havde lavet den station fra starten af. Med den vækst, der er i flytrafikken, bliver der behov for en bedre togstation. Det bliver godt for København og Københavns Lufthavn at få den togstation udbygget.

Søren Søndergaard (Ø), Københavns Omegns Storkreds

Nye motorveje i Nordsjælland:

- Vi vil ikke bruge milliarder på at udvide motorvejene, så folk kan køre langs S-togene lige ved siden af. Vi vil gøre togene billigere og lade dem køre oftere. Det har vi en finansieringsplan for i vores klimaplan.

 

Sydlig Ring 5:

- Det afhænger af andre faktorer. Udgangspunktet er ikke at skabe mere plads til flere biler på vejene, men at folk skal benytte sig af andre transportformer. Der skal ske en drastisk opprioritering af kollektiv trafik. Der skal være roadpricing så dem, der kører langs S-togsnettet, skal betale. Og hvis det så viser sig, at der stadig er behov, og vi har penge til vejtrafik, så kan der være muligheder for mere det. 

 

Ny vej fra Sydmotorvejen til Stevns:

- Jeg ved ikke, om den kan være med til at mindske trafikpresset. 

 

Udbygning af togstationen ved Københavns Lufthavn:

- Det er vi som udgangspunkt tilhængere af, men om det skal prioriteres i forhold til andre tiltag, skal jeg ikke kloge mig på. Hvis det kan gøre, at en masse mennesker ikke bruger motorvejen sydfra ind mod byen, så er det okay.

Jacob Mark (SF), Sjællands Storkreds

Nye motorveje i Nordsjælland:

- Jeg ved ikke nok om projektet for at kunne udtale mig.

 

Sydlig Ring 5:

- Det er et håbløst projekt. Man risikerer at smadre en masse natur, der kan komme støjproblemer og det vil være sværere at byudvikle. Lad os hellere bruge de penge på offentlig transport.

 

Ny vej fra Sydmotorvejen til Stevns:

- Vi synes, det er en god idé, og det er noget jeg har været med til at kæmpe for længe - også som medlem af byrådet i Køge. Der er blevet skreget på at gøre det lettere for Stevnsborgere at komme på arbejde. Alle ved, at den vanvittige kø og trafik dernede både er spild af arbejdstid og liv. 

 

Udbygning af togstationen ved Københavns Lufthavn:

- Jeg ved ikke nok om projektet for at kunne udtale mig. Men vi synes generelt, at der er for lidt fokus på offentlig transport i den nye aftale.

Uffe Elbæk (ALT), Københavns Storkreds

Nye motorveje i Nordsjælland:

- Vi synes ikke, at vi skal bruge pengene på flere motorveje. Vi synes, pengene skal bruges til kollektiv trafik.

 

Sydlig Ring 5:

- Hvis vi endelig skulle støtte nogle af motorvejsprojekterne, så skulle det være for at gøre det med elbilerne for øje med billigere elbiler og vejbaner til elbilerne. Vi synes generelt, at motorvejene bygger på gammel teknologi. Man burde i stedet satse på ny teknologi og billigere kollektiv trafik.

 

Ny vej fra Sydmotorvejen til Stevns:

- Det er et problem, at der er så meget trafik på Stevns, men det er ikke den rigtige løsning. Det rigtige vil være at investere massivt i den kollektive trafik. Hvis der endelig skal køre biler, så lad det være elbiler. Vi skal have vejbaner til elbiler og flere ladestandere.

 

Udbygning af togstationen ved Københavns Lufthavn:

- Den nye aftale om infrastrultur bygger på en teknologi og energikilde, der burde være fortid. Ud af de her fem forslag er fire en halv af dem et problem. Det er fint at investere i at udvide stationen, men det er et problem, at folk skal flyve derfra, så længe vi ikke har en flyskat. Hvis vi skal bruge alle de her penge, så lad os bruge dem på kollektiv trafik. 

Ida Auken (RV), Københavns Storkreds

Nye motorveje i Nordsjælland:

- Man kan blive nødt til at lave udvidelse af motorvejene, men det løser ikke problemerne alene. Hvis ikke der er råd til både bane og vej, så prioriterer vi banen.

 

Sydlig Ring 5:

Ønsker ikke at forholde sig til det.

 

Ny vej fra Sydmotorvejen til Stevns:

Ønsker ikke at forholde sig til det.

 

Udbygning af togstationen ved Københavns Lufthavn:

- Det er helt fint. Overordnet har vi stor politisk opbakning til kollektiv trafik. Hovedstaden er helt underprioriteret både hvad angår kollektiv trafik og trængsel. Man kunne have kigget på roadpricing for at mindske trængslen i København og brugt flere penge til cykelstier. 

 


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik