To nye tilfælde af mæslinger i København

En russisk turist og en ung dansk mand fra Hovedstadsområdet udviklede udslæt i slutningen af april.

Der er igen dukket tilfælde af mæslinger op i Danmark og København. 

En russisk kvinde og yngre dansk mand er således blevet smittet med mæslinger, skriver Statens Serum Institut i en pressemeddelelse. 

Manden udviklede udslæt den 29. april, og Styrelsen for Patientsikkerhed har allerede været i kontakt med de personer, han kan have udsat for smitterisiko.

Der er tale om mæslingevirus type D8, siger afdelingslæge Peter Henrik Andersen fra Statens Serum Institut.

- Virus er af samme undertype, som det der cirkulerede i Danmark i februar og marts måned, og hvor smitten stammede fra Val Thorens. Den pågældende type og undertype er p.t. meget udbredt i store dele af verden, siger Peter Henrik Andersen i pressemeddelelsen. 

Manden er smittet i Danmark, men Statens Serum Institut kender ikke kilden, siger afdelingslægen.

Ingen passagerlister 

Den russiske kvinde ankom fra Moskva til København som turist den 28. april klokken 12.05 med Aeroflot SU 2658. 

Symptomer på mæslinger

  • Høj feber
  • Kraftig forkølelse
  • Hoste
  • Røde øjne
  • Rød, prikket udslæt

Kilde: Statens Serum Institut

“SSI (Statens Serum Institut, red.) har udbedt sig passagerlister fra flyselskabet, men har endnu ikke modtaget disse i en form, der muliggør kontakt til danske eller udenlandske passagerer,” står der i pressemeddelelsen. 

Statens Serum Institut opfordrer desuden læger til at være ekstra opmærksomme på patienter med symptomer på mæslinger. 

Et regulært udbrud

I marts måned kom det frem, at et barn på fire år var blevet smittet med mæslinger. Det var det sjette tilfælde af mæslinger i Danmark, siden uge syv. Statens Serum Institut har tidligere ændret klassificeringen af sygdommen til, at der nu er tale om et regulært udbrud. 

Den alvorlige sygdom, der kan forsage infektioner som mellemørebetændelse, lungebetændelse og hjernebetændelse, var efter mange års effektive vaccinationer ellers fuldstændigt forsvundet i Danmark, men nu er den altså tilbage igen.

Det skal du gøre, hvis du mistænker, at du er smittet

  • Personer, som ikke er immune mod mæslinger, bør være opmærksomme på symptomer på sygdommen i op til 18 dage efter mulig udsættelse for smitte.
  • De typiske symptomer er høj feber, kraftig forkølelse, røde øjne, hoste og efter nogle dage med bedring på ny høj feber samt et rødt prikket udslæt, som starter i ansigtet og breder sig ned over kroppen. Udslættet vil typisk ”flyde sammen”.
  • Hvis man mistænker at være blevet smittet, skal man ringe til sin egen læge eller vagtlæge, så man kan blive undersøgt uden at udsætte andre for smitte. Man skal ikke møde op uanmeldt, da mæslinger er meget smitsomt, og man dermed risikerer at smitte andre i venteværelset.
  • Vaccination mod mæslinger er en del af børnevaccinationsprogrammet. Det er også gratis for alle voksne at blive vaccineret mod mæslinger, og man kan få vaccinen hos egen læge eller på en rejsemedicinsk klinik. Læs mere om tilbuddet her.

 

Kilde: Statens Serum Institut


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik