Nye regler for elløbehjul: De grimme kan komme bag i køen

Politikerne på rådhuset i København har nu endeligt vedtaget nye regler for elløbehjul.

Horder af elløbehjul har i de seneste måneder indtaget København, men nu bliver der sat et tal på, hvor mange hvinende fræsere der maksimalt må drøne rundt i byen.

Det har politikerne i Københavns Kommunes borgerrepræsentation besluttet på et møde torsdag aften. 

Udlejningsfirmaerne skal ansøge om at opstille deres køretøjer, men hvis der er for mange om buddet, bliver pladserne tildelt ud fra en række kriterier - herunder om løbehjulet er bæredygtigt, brugervenligt og om de er for grimme at se på. 

Vil have fortovene tilbage

De nye regler skal køre som en etårig forsøgsordning, siger stedfortrædende teknik- og miljøborgmester, Karina Vestergård Madsen (EL), i en pressemeddelelse. 

- København er en by i vækst, hvor vi bliver flere og flere, der skal deles om pladsen. Med løbehjulenes indtog, så vi pludselig en række selskaber, der uden hensyntagen opbrugte den begrænsede plads, vi har til fodgængere, cykelparkering og lignende. Det er helt uacceptabelt, og derfor har vi nu indført nogle retningslinjer, der sætter løbehjulene i system, så vi kan få fortovene tilbage fra selskaberne til københavnerne, siger Karina Vestergård Madsen.

Helt konkret betyder de nye regler:

  • Der må fremover kun opstilles 200 udlejningscykler og 200 udlejningsløbehjul i Middelalderbyen (Middelalderbyen er det gamle København "inden for voldene" indrammet af Gothersgade, Nørre Voldgade og Vester Voldgade), ved de store stationer og på strøggader som Vesterbrogade og Østerbrogade. 
  • For resten af byen gælder et loft på 3.000 for henholdsvis cykler og løbehjul. Det bliver leverandørernes ansvar, at de forskellige udlejningskøretøjer kun kan udlejes fra de områder, kommunen har givet en tilladelse til. 

Regler slår igennem om to måneder

Leverandører af udlejningscykler og -løbehjul vil hurtigst muligt blive orienteret, hvorefter de kan søge om etårige tilladelser i næste uge. Der vil dog gå cirka to måneder, inden reglerne de facto får effekt, for kommunen er forpligtet til at følge en række procedurer i forbindelse med firmaernes ansøgning. Der skal blandt andet foretages en partshøring. 

Hvis det viser sig, at der bliver ansøgt om flere pladser end det tilladte, vil firmaerne få pladser ud fra følgende kriterier:

De nye kriterier:

  • Bedst mulig dokumentation eller sandsynliggørelse af, at de generelle vilkår vil kunne efterleves. Særligt hensynet til den generelle fremkommelighed for fodgængere, andre trafikanter og kommunale funktioner som fx renhold vil blive vægtet.
  • Bæredygtighed, holdbarhed af køretøjet.
  • Social bæredygtighed.
  • Kvalitet, stand og vedligehold af køretøjerne.
  • Brugervenlighed og tilgængelighed, herunder geografisk spredning over hele byen.
  • Æstetisk udtryk, herunder evt. anvendelse af reklame.
  • Dokumentation for effekt på mobiliteten i byen, herunder hvilken type transportform der erstattes, samt beskrivelse af hvordan der vil arbejdes herfor (fx gennem levering af data).

Nyt firma er positiv

I den tyske virksomhed Circ, der netop har placeret deres løbehjul ud i København, hilser man de nye regler velkommen.

- Vi synes, det er særdeles positivt, at man i godkendelsesprocessen vil lægge vægt på udbydernes ansvarlighed både i forhold til deres brugere og i forhold til byrummet. Når det drejer sig om transport af mennesker, er det ekstremt vigtigt at tage sit ansvar omkring sikkerheden yderst alvorligt. Det har hele tiden været en del af Circs grundlæggende værdier, siger Emil Åkesson, General Manager hos Circ i Norden, i en pressemeddelelse. 

- I Circ glæder vi os til at samarbejde med myndighederne og den kollektive trafik om vores el-løbehjul, og hvordan vi bedst imødekommer de nye regler. I øvrigt er det hos Circ vores egne medarbejdere, der sørger for, at løbehjulene transporteres derhen, hvor behovet er. Jeg er sikker på, at Circs el-løbehjul vil blive en eftertragtet alternativ transportform i København, siger Emil Åkesson, General Manager hos Circ i Norden.


    Oversigt

    Seneste nyt

      Overblik

      Overblik

    Oversigt

    Seneste nyt

      Overblik

      Overblik