Nye problemer for rostadion, der skal afholde VM i 2021: ”Det ser vanskeligt ud”

Det nye Bagsværd Rostadion har fået hjemvist endnu en tilladelse, der forhindrer og udskyder starten på byggeriet. Nu hældes der mod afholdelse af VM på det eksisterende stadion.

Hvis verdensmesterskaberne i kano og kajak på Bagsværd Sø i sensommeren 2021 skal afvikles på et spritnyt og topmoderne rostadion, har det ifølge folkene bag projektet hidtil været en forudsætning, at byggeriet igangsættes inden udgangen af juni måned.

Men det kommer næppe til at ske.

Mens projektet med at opgradere og opføre en nationalarena for rosport allerede har fået ophævet en række fredningsdispensationer og tilladelser tidligere på året, har Danmarks Rostadion på Bagsværd Sø nu også fået afvist landzonetilladelsen.

quote Det ser efterhånden meget vanskeligt ud at stå klar med et stadion i 2021

Erik Jæger, bestyrelsesformand for Foden Danmarks Rostadion

I en klagesag har Nævnenes Hus kendt den tidligere tildelte tilladelse ugyldig og hjemvist sagen til ejerkommunen Gladsaxe.

Dermed står byggeprojektet tilbage uden de nødvendige fredningsdispensationer og landzonetilladelsen, der kræves for at kunne opføre i området, og skal nu udarbejde og ansøge på ny.

Med en udsigt til en behandlingstid på adskillige måneder – hvis ikke over et år – ligner drømmen om at have et topmoderne stadion klar til VM om to år netop en drøm.

- Det ser efterhånden meget vanskeligt ud at stå klar med et stadion i 2021, erkender Erik Jæger, bestyrelsesformand for Foden Danmarks Rostadion, der er stiftet af kommunerne København, Gladsaxe og Lyngby-Taarbæk samt Team Danmark.

Klar med plan B

Der er dog ikke fare for, at verdensmesterskaberne skal flyttes til et andet anlæg, understreger bestyrelsesformanden.

Efter at have været i dialog med det internationale kano og kajakforbund, ICF, blev der på forbundets kongres i marts måned givet håndslag på, at VM under alle omstændigheder afvikles på Bagsværd Sø i 2021.

- Om det så bliver på et nyt stadion eller på det eksisterende anlæg, det må tiden vise. Men desværre er tiden et issue i forhold til projektet, siger Erik Jæger.

I 2015 dannede den nuværende arena på Bagsværd Sø ramme om en afdeling af World Cuppen i kano og kajak. Hvis et nyt anlæg ikke kan lade sig gøre inden august 2021, vil verdensmesterskaberne derfor kunne afvikles under forhold lig stævnet i 2015.

Erik Jæger understreger dog, at der selv ved en mulig udskydelse af projektet fortsat er opbakning til at arbejde videre med planerne om et moderne nationalstadion for roning med elitecenter.

- Men helt grundlæggende er det svært for mig at svare på, hvad hjemvisningen kommer til at få af konsekvenser, fordi det er op til kommunen (Gladsaxe, red.) at få bearbejdet og behandlet dem, siger Erik Jæger.

Kommune undrer sig

Det er Planklagenævnet i Nævnenes Hus, der har truffet afgørelse om at ophæve og hjemvise landzonetilladelsen til Gladsaxe Kommune.

Revisionen af tilladelsen, som Gladsaxe Kommune gav i marts 2018, er opstået på baggrund af klager fra Danmarks Naturfredningsforenings lokalafdeling i Gladsaxe.

Foreningen, hvis klage har fået medhold, mener blandt andet, at kommunen gav tilladelse på et mangelfuldt grundlag, og at ansøgningsmaterialet ikke var tilstrækkeligt konkret.

Det billede kan man dog ikke genkende på rådhuset i Gladsaxe.

- Jeg synes, vi har lavet en rigtig grundig sagsbehandling, men omvendt er sagen her nok den mest komplicerede længe, fordi der er så mange forskellige lovmæssige aspekter i den. Dels er der kompleksiteten i selve sagen, men også kompleksiteten i forhold til, at der er mange instanser, der er involveret i den, siger Vibeke Rømer, der er chefkonsulent Gladsaxe Kommunes By- og Miljøforvaltning.

Vibeke Rømer erkender dog, at ”det begynder at knibe” i forhold til at kunne nå det hele tidsnok til at få opført anlægget inden VM i 2021.

- Det er rigtigt, at det begynder at se svært ud at kunne nå det til tiden. Vi kan endnu ikke helt vide, hvordan sagsbehandlingstiden ser ud, men i værste fald kan det jo tage lang tid, da Nævnenes Hus har svært ved at leve op til deres behandlingstider, siger hun.

Tilbageslag på tilbageslag

Tidsplanen for Danmarks Rostadion begyndte for alvor at skride, da miljøorganisationer i foråret sidste år påklagede de dispensationer, der i første omgang blev givet til byggeprojektet af Fredningsnævnet. Mens klagen blev behandlet, måtte folkene bag stadionet ikke sætte gang i nogen form for byggeri.

Ifølge projektets oprindelige tidsplan skulle det nye rostadion stå klar i februar 2020, men dette blev revideret efter afslagene.

I starten af februar måned valgte Miljø- og Fødevareklagenævnet at ophæve de dispensationer til opførelsen af det nye stadion, som projektet ellers fik tildelt af Fredningsnævnet i foråret sidste år med den begrundelse, at Fredningsnævnets afgørelse lider af væsentlige mangler. Fredningsnævnet sendte siden materialet videre til Gladsaxe Kommune, der nu skal søge på ny om fredningsdispensationer foruden landzonetilladelsen.

Samtidig har stadionprojektet også været ramt af økonomiske vanskeligheder. I sensommeren 2018 kom det frem, at opførelsen af et nyt rostadion ville komme til at koste 36 millioner mere end først antaget – en budgetoverskridelse på en fjerdedel af den samlede projektudgift. Den bevilling valgte de tre ejerkommuner bag sportsarenaen siden at frigive.

Sådan skal det foreslåede rostadion finansieres

Danmarks Rostadion finansieres af to fonde og tre kommuner:

 

  • Den A.P. Møllerske Støttefond støtter modernisering af rostadion med 50 millioner kroner.
  • Lokale og Anlægsfonden støtter med 10,5 millioner kroner.
  • Nordeafonden støtter med 5,63 millioner kroner.
  • Københavns Kommune støtter med 52 millioner kroner.
  • Gladsaxe kommune støtter med 21,7 millioner kroner.
  • Lyngby-Taarbæk Kommune støtter med 5,5 millioner kroner.

 

Kilde: Fonden Danmarks Rostadion


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik