Nye "kærlighedsreder" skal give mere liv i å

Det bliver snart noget nemmere at være fisk i Køge Å.

For at passe på fiskene, når gydebankerne lægges ud, samler man fiskene op fra åen, mens arbejdet står på. Arkivfoto. Foto: Preben Madsen / Ritzau Scanpix

Når Køge Kommune vedligeholder kommunens vandløb, kan det ikke undgås, at de bliver slidt.

Især efter denne sommers klipning af grøde ved lav vandstand, trænger Køge Å til at få gydebankerne genopfrisket.

Derfor har Køge Kommune og Køge Sportsfiskerforening indgået et samarbejde om at lave nye gydebanker til fiskene.

For at passe på fiskene, når gydebankerne lægges ud, samler man fiskene op fra åen, mens arbejdet står på.

- Vi har elfisket i Køge Å på det smukke stykke ved Regnemarkværket, og kun fundet ganske få ørreder, men mange andre fine fisk, som elritser og pigsmerlinger. Derfor vil vores udlægning af gydebanker og skjulesten her sandsynligvis gøre en stor forskel for fiskenes mulighed for at yngle, siger Anja Eberhardt biolog i Miljøafdelingen i Køge Kommune.

Læs også Kommune forklarer: Derfor flyder døde fisk rundt i Køge

Kom, og følg med

Hvis man er interesseret i at følge med i projektet, kan man møde op lørdag den 29. september og se gydebankerne opfrisket. Her hjælper Køge Sportsfiskerforening til med at lave flere skjul til fiskene i åen.

Medlemmerne lægger sten ud, hvor de mener, der er brug for et skjul. Andre er også velkomne på strækningen af Køge Å ved Regnemarkværket, hvor der elfiskes kl. 14:00, og man kan se, hvad åen gemmer på af liv.

Så sent som i sidste uge kom det frem, at der flød store mængder døde fisk rundt i Køge Å. Dette skyldtes, at saltindholdet i åen var blevet så højt, at en del fisk ikke kan overleve. Det gælder især skaller, mens andre fiskearter havde overlevet, da de bedre kan tåle saltindholdet.

- Jeg har set fænomenet omkring én gang hvert andet år, fortalte Anja Eberhardt til TV 2 Lorry.

Hvis du er helt pjattet med fisk, så fortalte vi også tidligere på måneden, at kæmpetunen er definitivt tilbage i Øresund. Den nyhed kan du høre meget mere om i nedenstående tv-indslag:

02:36

En epokegørende og livsforandrende begivenhed. Sådan betegner biologer og lystfiskere tilbagekomsten af den atlantiske tun i Øresund

Luk video


Tilmeld dig vores nyhedsbrev og bliv dagligt opdateret

Læs vores privatlivspolitik