Nye gravskikke gør hver anden kirkegård overflødig

Der opstår flere og flere tomme områder på de danske kirkegårde.

Traditionen med at blive brændt og nedsat i en urne har gjort omkring halvdelen af landets nuværende kirkegårdsareal overflødigt.

Derfor kunne man med fordel rationalisere eller samle begravelserne på færre kirkegårde, vurderer eksperter.

På Danmarks kirkegårde er der plads til 60 millioner gravsteder, men langt under halvdelen er i brug, vurderer Klaus Frederiksen, kirkegårdsleder på Garnisons Kirkegård i København og formand for Foreningen af Danske Kirkegårdsledere, over for Kristeligt Dagblad.

"Med en befolkning på fem millioner er der rigelig kapacitet på de danske kirkegårde til begravelser langt ud i fremtiden," siger han.

"Faktisk råder de danske kirkegårde tilsammen over så meget ledig jord, at halvdelen kunne undværes. Med årene, når fredningstiden udløber, kunne det måske bruges til noget andet som for eksempel offentlig park eller længere ude i fremtiden sælges fra til andet samfundsgavnligt formål," siger Klaus Frederiksen, som understreger, at et så radikalt skridt kræver en folkelig og politisk debat, for det er et følsomt emne og forbundet med mange etiske spørgsmål, hvad nedlagt kirkegårdsjord bliver brugt til.

Den overskydende jord skal vedligeholdes, for at kirkegården ser pæn ud, og det sker for folkekirkemedlemmernes kirkeskat, påpeger Klaus Frederiksen.

"Derfor kunne man overveje i mindelighed at lukke nogle af de mindst benyttede kirkegårde eller sælge de overskydende arealer fra, men det vil udløse samme diskussion som kirkelukningerne," siger han.

For 50 år siden, da man udlagde jorden til fremtidens kirkegårde, var kistebegravelser det foretrukne. Men i 1976 vendte udviklingen i retning af flest kremeringer, og siden er tallet vokset markant.

I 2012 blev cirka 78 procent af alle døde brændt, ifølge Danske Krematoriers Landsforening. Mange kremerede begraves oven i købet anonymt i fællesgrav i stedet for i eget gravsted, og det gør pladsbehovet endnu mindre.


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik