Nye beredskaber for otte kommuner skal allerede være klar til oktober

De otte kommuner i det smuldrede Østsjællands Beredskab har to uger til at melde ud, hvordan man vil organisere at slukke ildebrande fra 1. oktober.

Der er travlt på rådhusgangene i otte østsjællandske kommuner i disse dage. 

Østsjællands Beredskab bliver nedlagt pr. 1. januar 2020, og allerede fra 1. oktober 2019 skal op mod fem nye beredskaber slukke ildebrandene i kommunerne bag det nu smuldrede beredskab: Køge, Greve, Ishøj, Vallensbæk, Høje Taastrup, Stevns, Solrød og Roskilde. Det sker på forsøgsbasis med det gamle beredskab i ryggen frem til årsskiftet. 

Det oplyser flere af kommunerne til TV 2 Lorry.

Pernille Beckmann (V), borgmester i Greve Kommune og formand for Beredskabskommissionen for det eksisterende Østsjællands Beredskab, understreger, at det ikke vil efterlade nogen borgere på perronen.

- Det handler om at skabe tryghed for borgerne. Man kan altid regne med, at brandvæsnet kommer, når der er brug for det, siger hun til TV 2 Lorry.

Fakta: De nye beredskaber

  • Greve, Høje-Tåstrup, Ishøj, og Vallensbæk går sammen om et fælles beredskab.
  • Køge Kommune opretter eget beredskab
  • Roskilde Kommune opretter eget beredskab
  • Solrød Kommune opretter eget beredskab. Kommunen har takket ja til et tilbud fra Roskilde Kommune om at samarbejde om administration og organisering.
  • Stevns Kommune har endnu ikke besluttet sig. På et byrådsmøde næste torsdag vælger man en af følgende fire scenarier: At oprette eget beredskab, samarbejde med Roskilde og eventuelt Solrød, samarbejde med Køge eller at samarbejde med Midt- og Sydsjællands Brand og Redning (Faxe Kommune, Næstved Kommune, Ringsted Kommune og Vordingborg Kommune)

 

Kilder: Pernille Beckmann, borgmester i Greve Kommune, Per Røner, kommunaldirektør i Stevns Kommune, Niels Hörup, borgmester i Solrød Kommune.

Hurtig afklaring for brandfolk

De nye beredskaber bliver oprettet, efter at de otte kommuner i december droppede Østsjællands Beredskab. Kommunerne har egentlig to år til at afvikle deres medlemskab i beredskabet, men da samarbejdet nu helt er smuldret, er man blevet enige om at nedlægge Østsjællands Beredskab allerede ved årsskiftet. 

Kommunerne vil stadig have en otte-årig kontrakt med Falck om, at det er deres mandskab, der sidder i brandbilerne, men inden udgangen af marts skal alle kommuner oplyse, hvordan de nye beredskaber skal organiseres. 

Det gør man blandt andet af hensyn til de involverede medarbejdere i Østsjællands Beredskab, som nu skal til at have nye arbejdsgivere. Brandfolkene ønsker en hurtig afklaring, siger formand for Det Offentlige Beredskabs Landsforbund, Michael Petersen, til TV 2 Lorry. 

- Der har generelt været så mange omstruktureringer i beredskabet på det sidste, at medarbejderne dårligt når at falde til ro. Der har også været voldsomme nedskæringer, der har givet uro rundt omkring, siger Michael Petersen, der skal mødes med brandfolkene på fredag for at tale om den nye omvæltning.

Fakta: Det laver et beredskab blandt andet

  • Brand og andre former for ulykker
  • Beredskabsplaner
  • Brandsikkerhedsvurdering ved byggesagsbehandling
  • Forebyggelse og brandsyn
  • Fyrværkeritilsyn

En lang proces

Og der bliver meget at se til for de otte kommuner. Foruden puslespillet om virksomhedsoverdragelsen af medarbejdere, skal også regnskaber blandt andet splittes op.

- Det er en lang proces, vi kigger ind i nu. Det er ikke bare at flytte en brandmand. Det tager den tid, det tager. Vi har lagt procesplan, og så håber vi, at den holder, siger Pernille Beckmann, borgmester i Greve Kommune.

På Stevns beslutter man sig på et byrådsmøde den 28. marts for, hvordan det fremtidige beredskab skal se ud, oplyser kommunaldirektør Per Røner til TV 2 Lorry.

- Stevns Kommune arbejder på en afklaring inden udgangen af marts af hensyn til brandfolkene, så de ved, hvor de skal hen. Vi arbejder benhårdt på at overholde fællesaftalen, siger han.

"Langt over min fatteevene"

Østsjællands Beredskab blev dannet i 2015, og i mart måned sidste år meldte Køge Kommune ud, at man ikke længere ville være med. Politikerne var usikre på økonomien.

Nu hang beredskabsområdet ikke længere sammen geografisk, og det fik de fire nordlige kommuner til at drøfte mulighederne for et samarbejde. Roskilde, Solrød og Stevns ville ikke drive det alene, og det blev så det endelige dødsstød til Østsjællands Beredskab. 

Det er uvist, om nogle kommuner kommer til at betale mere for deres beredskab, men sikkert er det, at borgerne kommer til at betale prisen for opsplitningen af Østsjællands Beredskab. Niels Hörup (V), borgmester i Solrød Kommune, er kritisk. 

- Det går langt ud over min fatteevne. Vi har brugt lang tid på at få Østsjællands Beredskab op at stå, og lige når vi skal til at eksekvere og gøre det færdigt, så skal vi opløse det igen. Det kræver ikke mange lektioner i økonomi at se, at det koster borgerne penge at splitte det op, siger Niels Hörup til TV 2 Lorry.

Han understreger dog, at borgerne i Solrød Kommune kan være trygge ved, at en brandbil rykker ud på samme måde som nu. 


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik