Nybyggeri sender toiletvand direkte ud i Nordhavnen

Der er fejl på rørene i flere af byggerierne på Nordhavnen. Badevandet har været forurenet af kloakvand, der ledes direkte ud i havnen siden sommer.

00:51

Forureningen af vandet i Nordhavn kommer fra nybyggerierne. Der er fundet forkert forbundne rør, der lader kloakvandet løbe direkte ud i havnen. Video: Scanpix / Ida Marie Odgaard

Mette Cederkvist går sin daglige tur forbi havnebadet ved Sandkaj i det nye Århusgadekvarter i Nordhavnen. Luften er 10 grader, og vandet er seks. Sæsonen for vinterbadere er i gang.

Men hun kan ikke hoppe i vandet udenfor sin lejlighed. For i månedsvis har der lyst røde lamper på det moderne skilt, der angiver om badevandet er rent, fordi nybyggeri forurener vandet med kloakvand. 

- Det undrer mig, at det har taget flere måneder at finde ud af, hvor colibakterierne kommer fra. Og nu ved man så, at det er bygherrerne, siger Mette Cederkvist, beboer i Nordhavn og formand for Nordhavn Vinterbaderklub.

Læs også Støjberg forsøgt overfaldet på udrejsecenter

Havnebadet, der aldrig blev indviet

I august skulle havnebadet ved Sandkaj have været åbnet. Men først udskød Københavns Kommune indvielsen, og så opgav de helt. Det er kommunens miljøfolk, der måler badevandets kvalitet, og som sørger for, at der er røde lamper i skiltet, der viser kvaliteten.

Der er badeforbud på grund af fejl i rørføringen i nogle af nybyggeriene i Nordhavnen. Fejlene betyder, at kloakvand bliver ledt direkte ud i havnen og forurener med den slags bakterier, men helst ikke vil svømme ind i. 

I Politiken i sidste uge udtalte anlægschef Hans Vasehus fra By & Havn, at det "er beklageligt, men at det er en af de fejl, der sker". Det er bygherrerne på nogle af nybyggerier, der har begået fejlene, og ikke By & Havn.

Fejl på flere nybyggerier

By og Havn oplyser i dag til TV 2 Lorry, at det er bygherrene, der er ansvarlige for fejlene.

I det første byggeri, hvor fejlen er blevet opdaget, er den blevet rettet. Men der flere nybyggerier med forkert rørføring, som skal ordnes, før beboerne kan hoppe i havnen. 

Læs også Hanelefanten Chang vendte i dag hjem

 Tilmeld dig vores nyhedsbrev og bliv dagligt opdateret

Læs vores privatlivspolitik