Hjertebogen anses for at være det ældste danske folkevisehåndskrift. Her er samlet 83 kærlighedsviser. Hjertebogen er blevet til i miljøet omkring Christian III’s hof i begyndelsen af 1550’erne. Foto: Det Kongelige Bibliotek

Ny udstilling hylder håndskrevne breve

På udstillingen er der breve fra almindelige mennesker, og fra nogle af vores store forfattere som Suzanne Brøgger og Tove Ditlevsen.

I december opfordrede Det Kongelige Bibliotek danskerne til at sende nogle af deres mest dyrebare breve ind til biblioteket.

Der er noget meget intimt ved brevet

Lene Eklund-Jürgensen, Det Kongelige Bibliotek

Målet var at vise dem på en udstilling, som man nu kan opleve. 

- Vi har ikke så mange breve fra folk som dig og mig. Og dem vil vi gerne vise i udstillingen, for ligesom at have bredden på, hvad der egentlig er et brev, siger formidlingsproducent på Det Kongelige Bibliotek Lene Eklund-Jürgensen og uddyber:

- Brevet er jo noget, som vi alle har sendt eller modtaget i vores liv. Der er noget meget intimt ved brevet. Også når jeg læser de breve, som ikke er skrevet til mig.

Læs også Skidegodt Egon: Olsen Banden-museum udvider stort

Store forfattere blandt afsenderne

På udstillingen er der - udover de breve, som almindelige mennesker har skevet - også breve fra bibliotekets egen samling.

Og de er ikke skrevet af hvem som helst. 

(Artiklen fortsætter under videoen)

01:06

Ny udstilling hylder det håndskrevne brev. 

Luk video

Blandt andet forfatterne Suzanne Brøgger og Tove Ditlevsen har nedkradset ordene på nogle af disse. 

I Det Kongelige Biblioteks samlinger vurderer man, at der er omkring to millioner breve. I samlingen er der breve, som stammer helt tilbage fra 1500-tallet. 

Læs også Store serier gør museum verdensberømt: Fans valfarter til

I Det Kgl. Biblioteks samlinger findes en del fotografier af Tove Ditlevsen, men det mest omfattende materiale findes i bibliotekets Håndskriftsamling, der besidder skitser, manuskripter, scrapbøger og breve af/til Tove Ditlevsen. Herunder 36 breve til chefredaktør Victor Andreasen og seks breve fra ham til hende samt Andreasens manuskript til bogen Kære Victor. Foto: Per Pejstrup - Scanpix

Et håndskrevet brev er særligt

Udstillingen er en slags hyldest til brevet, som kan noget særligt, og det at skrive i hånden.

- Prøv at forestille dig, hvor sjældent man i dag får et hånskrevet brev. Så ved man ligesom, når man åbner kuverten, så er det noget helt særligt, som man får, siger Lene Eklund-Jürgensen.  

I breve fra almindelige mennesker er der både hverdagshilsner og kærlighedserklæringer. Der er lykønskninger og også afskedshilsner. 

- Brevet er en kommunikationsform, som stadig har en relevans, selvom den har ændret sig.

I forbindelse med udstillingen af breve, vil der også blive læst op af breve - og der vil være koncerter med breve.