Ny trafikmafia: Venstremand og DF'er går imod egne partier

Fire folketingsmedlemmer indgår et tværpolitisk samarbejde i kampen mod ny motorvej. Gruppen kalder sig Ringmafiaen.

En DF'er, en radikal, en venstremand og en SF'er mødes over en kop kaffe og beslutter sig for at samarbejde. Det lyder som starten på en joke, men for fire folketingsmedlemmer er det ramme alvor i den kommende tid.

Anledningen er regeringens og Dansk Folkepartis beslutning om at igangsætte en forundersøgelse af en ny motorvej i den sydlige Ring 5-korridor fra Køge til Frederikssundsmotorvejen. En aftale som Transportminister Ole Birk Olesen (LA), annoncerede i januar.

Men de planer møder nu skarp modstand fra fire folketingsmedlemmer fra de fire partier, der har døbt sig selv ’Ringmafiaen’. Og to af medlemmerne af gruppen går dermed imod deres eget bagland.

quote Vi er gået sammen fordi vi grundlæggende ikke mener, at Ring 5 Syd er en god idé

Morten Dahlin, folketingsmedlem, Venstre

Den nye trafikmafia består nemlig af folketingsmedlemmerne Morten Dahlin fra Venstre, Liselott Blixt fra Dansk Folkeparti, Jacob Mark fra SF og Zenia Stampe fra Det Radikale Venstre.

Og agendaen er klar: Gruppen vil med næb og kløer bekæmpe planerne om den nye motorvej. De fire politikere peger på, at Ring 5 Syd ikke løser trængselsudfordringerne rundt om København, og at de mange milliarder en motorvej vil koste, bedre kan bruges på andre måder.

Regeringen og Dansk Folkeparti er enige om at igangsætte en forundersøgelse af en ny motorvej i den sydlige Ring 5-korridor fra Køge til Frederikssundsmotorvejen.
Regeringen og Dansk Folkeparti er enige om at igangsætte en forundersøgelse af en ny motorvej i den sydlige Ring 5-korridor fra Køge til Frederikssundsmotorvejen.

- Vi er gået sammen fordi vi grundlæggende ikke mener, at Ring 5 Syd er en god idé. Den løser ikke vores trængselsproblemer og vil have en ekstrem negativ betydning i forhold til støj, natur og miljø. Over 25 bysamfund vil lide stor overlast hvis det her projekt bliver realiseret. Derfor ser vi hellere, at de milliarder sådan en vej koster, bliver brugt på at løse udfordringerne med trængsel på en anden måde, siger Venstres Morten Dahlin.

Kommuner ønsker ikke Ring 5

De fire politikere understreger, at en række kommuner i Region Sjælland har prioriteret en lang række andre trafikprojekter, og at kommunerne derfor ikke anbefaler at bruge penge på denne motorvej. Samtidig har Greve, Solrød og Roskilde kommuner meldt ud, at de ikke ønsker Ring 5 syd-motorvejen prioriteret.

quote Jeg er ikke kun folketingspolitiker, jeg er også byrådspolitiker

Liselott Blixt, folketingsmedlem, Dansk Folkeparti

For Dansk Folkepartis Liselott Blixt er sagen så vigtig, at hun har valgt at gå imod sit eget parti.

- Jeg er ikke kun folketingspolitiker, jeg er også byrådspolitiker, og jeg har hjemme i Greve Kommune, hvor jeg synes, vi har rigtig meget støj i forvejen, og ting der gennemskærer vores landskaber. Ja, jeg går imod mit eget bagland, men jeg har taget en snak med vores trafikordfører (Kim Christiansen, red.), og det er en af grundene til, at man så også har givet sig lidt på planen. Man har sagt, at nu vil man søge alternativer, siger Liselott Blixt til TV 2 Lorry.

Ringmafiaen, kalder den sig. Den er tværpolitisk og består af 4 politikere fra hhv. SF, De Radikale, Venstre og DF.

Gruppen peger på, at eventuelle løsninger kunne være at opgradere den kollektive trafik og se på forbedring og udbygning af det allerede eksisterende vejnet.

Plads til flere medlemmer i mafiaen

SF’eren Jacob Mark siger til TV 2 Lorry, at hans incitament til modstanden mod Ring 5 er at kæmpe for Region Sjælland, Tune, Greve – og at passe på naturen. Og han ved, at han ikke alene kan udrette det store.

- Hvis man skal have noget igennem i dansk politik, så er det desværre ikke nok bare at være SF. Så er det godt at kunne tælle til 90. Vi prøver at skaffe mandater og partier nok til at vi efter Folketingsvalget kan skaffe et flertal til at skrinlægge de her planer, siger han.

De fire politikere understreger, at deres nye trafikmafia er åben for andre folketingsmedlemmer, hvis man sympatiserer med sagen.

De tre principper for trafikmafiaen:

  • Arbejder for, at der ikke etableres en ny motorvej i den sydlige Ring 5-korridor.
     
  • Arbejder tværpolitisk og hver især, internt i vores partier, for at skabe opbakning til vores synspunkter.
     
  • Arbejder for, at der undersøges alternativer til at løse trængselsudfordringerne fx udbygning af det eksisterende vejnet og styrkelse af den kollektive transport.

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik