Ny Tingbjerg-lokalplan vil jævne Alis bageri med jorden

Nedrivningen er blot en del af forslaget til en lokalplan, som skal løfte hele bydelen.

Tirsdag er der stadig flere glasskår end brødkrummer i Kaj Bageri i Tingbjerg, som i weekenden blev raseret af maskerede gerningsmænd.

Står det til Københavns Kommune, kan stedet snart blive fuldstændig jævnet med jorden.

I øjeblikket er der nemlig en lokalplan for området i høring, og hvis den lykkes, bliver hele butiksarkaden på Store Torv, hvor Kaj Bageri ligger, revet ned.

quote Jeg havde ikke lyst til at sende min lille datter ud at gå her om aftenen.

Lene Vennits, kundechef i KAB.

Nedrivningen er blot en del af forslaget til en lokalplan for hele bydelen, som er udformet med blandt andet det almene boligselskab KAB.

Boligselskabet vil af med de områder, der skaber utryghed. Og i stedet skal der opføres blandt andet et plejecenter, private boliger og et nyt butiksareal.

- Det bliver revet ned, så det bliver en hyggelig, tryg og befærdet bygade, fortæller Lene Vennits, kundechef i KAB. 

Grafisk illustration af, hvordan området kommer til at se ud.
Grafisk illustration af, hvordan området kommer til at se ud.
Foto: Københavns Kommune
​- Jeg havde ikke lyst til at sende min lille datter ud at gå her om aftenen, fortæller Lene Vennits, kundechef i KAB.
​- Jeg havde ikke lyst til at sende min lille datter ud at gå her om aftenen, fortæller Lene Vennits, kundechef i KAB.
Foto: TV 2 Kosmopol

Bent Købmand bakker op

SPAR-købmand Bent Kristensen, som de lokale kalder Bent Købmand, har i 11 år drevet dagligvarebutik på Store Torv – kun et stenkast fra det hærværksramte Kaj Bageri.

quote Lad os nu komme videre. Vi skal have det her revet ned og bygget noget nyt og flot op, som hjælper på hele området.

SPAR-købmand Bent Kristensen

Bent Kristensen mener, at renoveringsplanerne for området er et – sagt på god, gammel købmandsjargon- rigtig godt tilbud.

- Det er et stort område, hvor der er mørkt, og det kan godt være lidt utrygt. Men det får man lavet om på nu, siger han til TV 2 Lorry.

Ligesom Ali Parnian har den aldrende købmand også oplevet at blive truet af kriminelle. 

Har ikke længere butiksvagter

For flere år tilbage blev Bent Kristensen og hans købmandsbutik udsat for flere overfald og røverier. Men han oplever, at kommunens sociale indsatser i området har givet pote de senere år, selvom weekendens brutale hærværk mod Kaj Bageri tegnede et noget andet billede for mange udenforstående.

- Vi har ikke længere vagt på, og der er ikke nogen, der går ind og stjæler længere. Det sker ikke mere, siger Bent Kristensen.

- Lad os nu komme videre, siger Bent Købmand.
- Lad os nu komme videre, siger Bent Købmand.
Foto: TV 2 Kosmopol

Derfor ærgrer det ham også, at Tingbjerg igen sættes i et negativt lys på grund af hærværket mod Ali Parnians bageri.

Bent Kristensen håber, at byfornyelsen kan blive en frisk start for alle beboere i området.

- Lad os nu komme videre. Vi skal have det her revet ned og bygget noget nyt og flot op, som hjælper på hele området, siger han.

1000 nye ejerboliger

Det er Lene Vennits fra KAB helt enig i.

- Der er behov for at gøre noget. Vi har jo haft en boligsocial indsats herude siden det forrige årtusinde, og det viser sig, at området bliver ved med at stikke ud i forhold til uddannelses-, -indkomst –og beskæftigelsesniveauet, siger hun til TV 2 Lorry.

I dag bor størstedelen af de 5000 beboere i Tingbjerg i almene boliger. Men i fremtiden skal der opføres i alt 1000 nye ejerboliger.

Håbet er, at ressourcestærke borgere vil flytte ind og knække den sociale kurve, som i mange år har trukket tunge skygger henover Tingbjerg.

quote Jeg har tit tænkt på, at jeg godt selv kunne tænke mig at købe en seniorbolig herude. Jeg synes, Tingbjerg er et fantastisk sted.

Lene Venntis, kundechef i KAB

- Det vil flytte noget for eksempelvis skolen og dens sammensætning af elever. Man ved jo, at hvis der er ressourcestærke elever, så trækker de de andre elever med op, siger hun.

Et nyt kulturcenter i Tingbjerg er allerede tæt på at stå klar, og ifølge det almene boligselskab er det bare første skridt mod en fremtid med flere gode - og færre dårlige - nyheder for området.

Lene Venntis, kundechef i KAB.
Lene Venntis, kundechef i KAB.
Foto: TV 2 Kosmopol

- Det tegner rigtig lyst, og jeg har tit tænkt på, at jeg godt selv kunne tænke mig at købe en seniorbolig herude. Jeg synes, Tingbjerg er et fantastisk sted, siger hun.

Hos boligselskabet KAB håber man, at det nye byggeri omkring Store Torv i Tingbjerg kan sættes i gang i løbet af to år. Høringsperioden varer frem til den 9. februar.

Kan en nedrivning af dele af Tingbjerg øge trygheden i området? Det diskuterede borgere og kommunen tirsdag aften på et borgermøde.

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik