Ny tyveribølge i Nordsjælland: Dyre biler ribbet for inventar

En ny bølge af tyverier har ramt Nordsjælland. Nu er det dyre bilers faste inventar, der står for skud.

Rat, fælge, integrerede navigationssystem, airbags, styreboks, pedaler, dæk og bilsæder er blevet mere og mere populært som tyvegods.

Det viser en gennemgang af Nordsjællands Politis offentlige døgnrapporter fra april måned, som TV 2 Lorry har foretaget. Alene i april måned har 11 biler ifølge døgnrapporterne fået stjålet bildele.

quote Det vi ser nu, det er, at tyverierne rammer i bølger, og det sker yppigere end tidligere

Lone Otto, afdelingsleder hos FDM

Både FDM og brancheforeningen Forsikring og Pension bekræfter onsdag tendensen over for TV 2 Lorry.

- Vi har kendt til det her problem i mange år, men det, vi ser nu, er, at tyverierne rammer i bølger, og det sker hyppigere end tidligere, siger Lone Otto, afdelingsleder for teknisk rådgivning hos FDM, til TV 2 Lorry.

Og disse bølger af tyverier er ikke kun en tendens, som FDM og Forsikring & Pension har bidt mærke i. Borgerne er også begyndt at blive bevidste om problemet.

- I min golfklub har jeg hørt om tyve, der stjæler airbags, rat og sågar hjulene fra biler. Så det er noget, der bliver talt om, siger Erik Sander Darsberg fra Vedbæk til TV 2 Lorry.

Dyre biler i Nordsjælland er de mest udsatte

Ser man på tallene, er der da heller ingen tvivl om, at de nordsjællandske bilejere er mest udsatte. Nordsjællands politikreds oplever nemlig flest indbrud i personbiler med 5,3 per 1.000 indbyggere. Tallene dækker over alle typer tyverier fra biler – både løst indbo og faste dele. Til sammenligning er tallet kun 3,6 i København.   

quote Når vores politikreds er hårdest ramt, så skyldes det, at vi har mange indbyggere med høje indkomster

Lau Thygesen, politiinspektør ved Nordsjællands Politi

Det er i dag ikke lykkedes TV 2 Lorry at få Nordsjællands Politi til at stille op til interview, men politiinspektør ved Nordsjællands Politi Lau Thygesen har tidligere udtalt til FDM’s eget medlemsblad, at det ofte er professionelle og organiserede kriminelle, der går målrettet efter udstyr i større biler.

- Tidligere stjal tyvene hele bilen, men det er blevet meget sværere, så i dag stjæles flere løse og faste ting fra bilerne. Når vores politikreds er hårdest ramt, så skyldes det, at vi har mange indbyggere med høje indkomster og derfor også ofte dyrere biler, der er tyvenes foretrukne. Vi kan se, at indbruddene i biler er mere udbredte i de områder i vores kreds, der har høje indkomster, siger Lau Thygesen til FDM.

quote Oftest har de her biler rigtig meget udstyr, der repræsenterer en høj værdi

Lone Otto, afdelingsleder hos FDM

I de offentlige døgnrapporter fra april måned kan man læse, at tyvene er gået efter bilmærker som BMW, Porsche og Mercedes. I et par af tilfældene er det også gået ud over lidt billigere, omend stadig ret dyre biler som Volkswagen Tiguan, Volkswagen Lupo og Volkswagen Golf.

- Oftest har de her biler rigtig meget udstyr, der repræsenterer en høj værdi, og det er noget af det her ekstraudstyr, som andre gerne vil have, siger Lone Otto fra FDM.

Hvorfor bildele?

De seneste år har der været en stor stigning i antallet af airbagtyverier i politikredsen. Fra 2016 til 2018 er antallet mere end firdoblet til 233 i 2018. Navigationsanlæg er også populære med 442 tyverier sidste år. Forlygterne er dog i særdeleshed steget i popularitet hos tyvene, for i 2016 blev 8 forlygter stjålet, mens der i 2018 blev stjålet 58.

Hos FDM og Forsikring & Pension mener man, at bildele bliver stjålet, fordi de er nemme at omsætte.

- Vores formodning er, at de stjæler de her bildele, fordi man skal bruge dem andre steder herhjemme og i Europa. Det kan være til skadede biler eller biler, der skal opgraderes fra et lavere niveau til et højere niveau af udstyr, siger Lone Otto.

quote Vi har en god viden om, at det meste af tyvegodset forsvinder ud af landet, og meget af det forsvinder i retningen mod Østeuropa

Arne Knippel, kontorchef i Forsikring & Pension

Hos FDM vil man helst ikke gå ind i, hvem gerningsmændene kan være, men både FDM og Forsikring & Pension er ret sikre på, hvor tyvegodset havner.

- Vi har en god viden om, at det meste af tyvegodset forsvinder ud af landet, og meget af det forsvinder i retningen mod Østeuropa, siger Arne Knippel, kontorchef i Forsikring & Pension, til TV 2 Lorry og fortsætter:

- Et samarbejde mellem de involverede parter er det, der mangler, for at vi kan sætte ind mere aktivt over for den her kriminalitet. For det her vil vi selvfølgelig ikke finde os i.

Gode råd der sikrer din bil mod tyvene

Ifølge FDM er det ikke muligt at sætte lås og slå på alle bilens dele, men gennem en række sikkerhedsforanstaltninger kan man aktivt forsøge at undgå at blive tyvenes næste offer.

For det første anbefaler FDM at fjerne alle værdigenstande fra bilen. Lad ikke løst elektronik være synlig for tyvene. Det vil blot fungere som lokkemad.

Dernæst er det en god idé at investere i lys og overvågning til din indkørsel. Og skilt gerne med, at du har videoovervågning. Generelt er det en god idé at lade området omkring din bil bære præg af, at du kender til den her problematik og tager dine forholdsregler.

Hvis du har en garage eller en låge i indkørslen, så overvej at bruge det ekstra minut på at få bilen lukket inde.

Husk også at låse din bil og tag fat i håndtaget for at sikre dig, at den nu også er låst.

Et sidste råd er, at det kan være en god idé at parkere din bil, så den tydeligt kan ses fra vinduerne i dit hus.

Tyve går massivt efter rat, lygter og midterkonsoller på dyre biler i Nordsjælland.

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik