Ny strategi skal tiltrække læger: Klinikker tænkes ind i nybyggeri

Når der bygges nyt i København skal muligheden for at etablere lægeklinikker fremover tænkes ind i byplanlægningen for at afhjælpe lægemangel.

Det skal være lettere for læger at gå sammen om at åbne en praksisklinik i København.

Derfor vil kommunen nu implementere en ny strategi i byplanlægningsfasen, så etableringen af nye lægepraksisser aktivt tænkes ind i nybyggeri.

Det sker for at imødekomme den store mangel på læger, der lige nu er i hovedstadsområdet.

Det oplyser Københavns Kommune i en pressemeddelelse.

- Alle københavnere skal have de samme muligheder for at få lægehjælp. Derfor melder vi os nu på banen med en strategi, der skal gøre det lettere for lægerne at lave ny praksis i København, så ingen borgere risikerer at stå uden læge, siger Sundheds- og Omsorgsborgmester Sisse Marie Welling fra SF.

Derfor vil Sundheds- og Omsorgsforvaltningen søge midler fra en regeringspuljen på 600 millioner kroner.

Heraf er 150 millioner kroner øremærket til at afhjælpe hovedstadsområdets udfordringer med at skabe rammer, der motiverer praktiserende læger til at slå sig ned i en praksis med flere læger.

En undersøgelse blandt yngre læger viser, at kun to procent af ønsker solopraksis, mens langt størstedelen ønsker en praksis, hvor flere læger arbejder under samme tag.

EKSEMPLER PÅ ANDRE TILTAG PÅ AT AFHJÆLPE LÆGEMANGEL

  • Den samlede kapacitet er øget med 13 nye lægekapaciteter i 2017 og syv i 2018.
  • Den årlige lægedækningsundersøgelse suppleres med en langsigtet prognose, som kan understøtte en løbende vurdering af behovet for kapacitetsudvidelse, så regionen er på forkant med befolkningsudviklingen.
  • Muligheden for etablering af licensklinikker undersøges. Det er klinikker, hvor regionen stiller lokaler og udstyr til rådighed for speciallæger i almen medicin, som ønsker at prøve at arbejde som praktiserende læge.
  • Der arbejdes med andre alternative organisationsformer, fx satellitpraksis og mobil kapacitetsudvidelse.
  • Brug af selektiv åbning, det vil sige, at praksis får lov at åbne op for patienter i nærområdet.
  • Der er etableret et samarbejdsforum med PLO-Hovedstaden og kommunerne, som kan søge løsninger i forbindelse med varsel om lægers ophør i praksis.
  • Der er etableret en rekrutteringsfunktion, som rådgiver og informerer kommende og nuværende praktiserende læger om mulighederne for at etablere sig i praksis i Region Hovedstaden.

 

Kilde: Region Hovedstaden

- Ved at gøre det lettere at lave flermandspraksis slår vi to fluer med et smæk. Vi imødekommer lægernes ønsker, og vi bliver samtidig bedre rustet til at varetage de mange nye opgaver som kommunerne skal overtage, når supersygehusene står færdige, siger Sundheds- og Omsorgsborgmester Sisse Marie Welling fra SF.

I dag er der ingen lægepraksis i Københavns Kommune, der har åbent for patienttilgang.

Derfor har Region Hovedstaden for nylig åbnet to midlertidige regionsklinikker på Frederiksberg og Amager for at sikre lægedækningen i kommunen.

Flere områder i Region Hovedsaden kan se frem til en ekstra læge

 


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik