Ny specialenhed i København: Garnet strammes om ledige med banderelationer

Københavns Kommune opretter ny specialenhed, der skal sikre, at folk med banderelationer i højere grad bliver aktiveret.

Det skal være slut med, at personer med banderelationer danderer den dagen lang og laver kriminalitet, mens de er på offentlig forsørgelse. Det skal en ny specialenhed i Københavns Kommune sikre.

Det er Beskæftigelse- og Integrationsforvaltningen i Københavns Kommune, der står bag tiltaget, og enheden har første arbejdsdag den 1. april i år.

- Vi skal simpelthen sætte tommelskruerne mere på - flere ledige med banderelationer skal aktiveres i så mange timer som muligt. Derfor samler vi kræfterne i en ny specialenhed, der udelukkende skal fokusere på borgere med banderelationer. Vi er forpligtet til at yde kontanthjælp, men specialenheden er vejen til at skærpe vores i forvejen hårde linje maksimalt, så vi ikke føler os til grin for vores egne penge, siger beskæftigelses- og integrationsborgmester Cecilia Lonning-Skovgaard fra Venstre.

Opkvalificering og praktik

Siden 2018 har kommunen haft ekstra fokus på netop ledige med banderelationer, og det er kommunens vurdering, at der potentielt er op til 150 borgere med banderelationer på kontanthjælp.

Sagsbehandlerne i specialenheden vil have færre sager en andre sagsbehandlere, så de får bedre tid til at følge op på de forskellige sager.

Samtidig skal enheden sikre, at ydelserne bliver trukket eller stoppet helt, hvis ikke borgeren har tilstrækkeligt med aktiveringstimer eller lever op til deres forpligtelser over for kommunen.

Fakta om den nye enhed

  • Specialenheden etableres den 1. april i Jobcenter København i Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningen.
  • Enheden skal sikre en ensartet og systematisk indsats, der bygger på en samlet og koordineret viden om borgere med banderelationer.
  • Enheden kommer til at bestå af fire konsulenter og ledes af en afdelingschef.
  • Aktiveringen består bl.a. af vejlednings- og opkvalificeringsforløb samt at blive sendt i virksomhedspraktik som for eksempel rengøringsassistent eller chaufførmedhjælper. Aktiveringen varetages af eksterne leverandører.

Kilde: Københavns Kommunes Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningen

Det er meningen, at de ledige med banderelationer skal sendes i virksomhedspraktik som eksempelvis rengøringsassistenter eller chaufførmedhjælpere, og at de skal i vejlednings- og opkvalificeringsforløb -  ligesom mange andre borgere, der også står uden for arbejdsmarkedet skal.

- Konsulenterne vil kunne gennemføre en mere håndholdt indsats over for den enkelte. De vil følge de ledige med banderelationer tæt, indkalde dem til ugentlige samtaler, aktivere dem så meget som muligt og løbende justere og intensivere indsatsen, siger Cecilia Lonning-Skovgaard.

I et uddybende svar fra forvaltningen, forklarer de, at de eksterne leverandører, der bruges til at få borgere i arbejde kun sender "borgere med banderelationer ud på arbejdspladser, som de vurderer på forsvarlig vis vil kunne håndtere den slags borgere", skriver de til TV 2 Lorry.

Enheden skal desuden øge antallet af alternativer til bandekriminalitet i form af job og uddannelse, samt hjælpe målgruppen tættere på arbejdsmarkedet, når de bliver løsladte fra fængslerne.

Noget kommunen håber at kunne gøre gennem tilbud om job- eller uddannelsesplan allerede før løsladelse.

Forvaltning: Der er tænkt på både borgeres og sagsbehandleres sikkerhed

TV 2 Lorry har spurgt forvaltningen, hvordan de vil sikre både borgere og sagsbehandleres sikkerhed i arbejdet med bandekriminelle.

Kan borgerne føle sig sikre, hvis der eksempelvis kommer en LTF’er eller lignende ud og skal gøre rent?

- Der er taget højde for jobkonsulenternes sikkerhed. Det gælder for denne gruppe af borgere som for alle andre borgere i vores jobcentre, at hvis de udviser en truende eller voldelig adfærd, vil samtaler med dem blive afholdt på politistationen, oplyser Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningen og tilføjer:

- Borgere med banderelationer, som er i aktivering, kommer ikke ud for at gøre rent i private hjem. De sendes kun ud på arbejdspladser, som vores leverandører vurderer på forsvarlig vis vil kunne håndtere den slags borgere.


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik