Ny playstation til hunde skal underholde din bedste ven, mens du arbejder

Hvis hunde ikke aktiveres tilstrækkeligt, kan de blive deprimerede. Derfor har en forsker fra Lyngby nu udviklet en spillekonsol, som din hund kan spille på, når den er alene hjemme.

- Dogo. Sit. Good boy!

Hanne Jarmer er forsker ved Danmarks Tekniske Universitet i Lyngby. Og det er hendes stemme, der lyder fra fjernsynsskærmen bag hende. Og det er også hendes hund, Louis, der intenst følger med i instruktionerne på skærmen.

Hvis han gør, hvad skærmen dikterer, vanker der nemlig en godbid fra beholderen over skærmen.

Spillet, der er udviklet til hunde, instruerer i øvelser som 'sit' og 'dæk'. Og hvis hunden gør, som der bliver sagt, belønnes den med en godbid.
Spillet, der er udviklet til hunde, instruerer i øvelser som 'sit' og 'dæk'. Og hvis hunden gør, som der bliver sagt, belønnes den med en godbid.

Og faktisk er Louis en af grundene til, at Hanne Jarmer for godt tre år siden fik idéen til at udvikle, hvad der bedst kan beskrives som en playstation til hunde, som de kan spille på, når de er alene hjemme.

quote Jeg fik idéen en morgen, da jeg var på vej ud af døren og skulle sige farvel til mine hunde. Og jeg var faktisk ked af det, fordi jeg vidste, at de ville komme til at kede sig.

Hanne Jarmer

- Jeg fik idéen en morgen, da jeg var på vej ud af døren og skulle sige farvel til mine hunde. Og jeg var faktisk ked af det, fordi jeg vidste, at de ville komme til at kede sig. Men så kom jeg til at kigge på min TV-skærm og tænkte, at den måtte kunne bruges til at underholde dem, siger Hanne Jarmer.

 
 

Og den idé viste sig at vække interesse hos andre, der delte Hanne Jarmers forkærlighed for hunde.

I løbet af kort tid fik hun nemlig samlet et hold på tre ingeniører, der delte hendes drøm om at gøre det lidt sjovere for hunde at være alene hjemme.

 

Spillekonsollen kan afhjælpe depression hos hunde

Hunden er menneskets bedste ven. Og det er der en grund til.

Hele 85 procent af os bliver nemlig gladere af at bruge tid med vores kæledyr. Og så lever hundeejer sågar længere.

Ja, faktisk er der nærmest ingen grænser for alle de gode ting, man kan sige om hunde. Men hvad, hvis vi vender det om, og ser på, hvordan hunden har det?

 
 

Ifølge Hanne Jarmer kan hunde nemlig udvikle en mild depression, hvis den er for meget alene og ikke bliver stimuleret nok:

- Hvis en hund ikke får lov til at bruge sin hjerne nok, kan du opleve, at den gør, piver og bider dine sko i stykker. Hunden kan også blive aggressiv eller simpelthen give op og udvikle en mild depression, siger hun.

quote Min drøm er, at nå ud til de hunde, der ikke er glade.

Hanne Jarmer

Og det er lige netop det problem, spillekonsollen ­­– ved navn Go Dogo – skal løse.

- Min drøm er, at nå ud til de hunde, der ikke er glade, fortæller en tydeligt entusiastisk Hanne Jarmer.

 
 

- Og jeg oplever, at selv højenergi hunde bliver gladere og mere velafbalancerede efter at have spillet i bare 10 til 20 minutter.

 

Hvad er Go Dogo?

Go Dogo er en mentalt stimulerende spilplatform til hunde.

 

Systemet består af to fysiske dele. Hovedenheden forbindes til hjemmet’s TV via et HDMI-kabel, og den indeholder en computer, en godbidsudløsningsmekanisme og et kamera. Den sidste enhed er et lille sidekamera, som sørger for at hundens bevægelser også opfanges fra siden. En instruktør på TV-skærmen giver signaler for forskellige opgaver, og de to kameraer sørger til sammen for, at hundens bevægelser opfanges. Hvis hunden udfører en opgave korrekt i spil-zonen frigives en godbid.

 

Hunde har brug for jævnligt at bruge deres forstand for ikke at udvikle adfærdsforstyrrelser. Ved at bruge Go Dogos system kan de løse opgaver for godbidder, og det tilpasser automatisk sværhedsgraden til den enkelte hund.

 

Firmaet blev stiftet af en gruppe ingeniører med hjælp fra internationalt anerkendte topforskere indenfor områder som hundespykologi og –træning. Go Dogo var en af finalisterne i det danske deep-tech accelerator-program, the Danish Tech Challenge i 2018.

 

Du kan læse mere på Go Dogos hjemmeside.

 

 

 

 

Du kan følge med i spillet på kontoret

Go Dogo kan bedst sammenlignes med en PlayStation Move eller Nintendo Wii.

 
 

Mens en instruktør på skærmen instruerer hunden i at dæk og sit, opfanger et lille kamera hundens position. Og hvis den gør, som der bliver sagt, udløser en beholder over skærmen en godbid til hunden.

 
 

Systemet styres ved hjælp af en app, hvorfra man kan planlægge, hvornår spillet skal gå i gang.

- Man kan faktisk sætte et spil over, når man er på vej ud af døren, så hunden bliver underholdt imens man tager afsted. Det gør farvelsituationen meget nemmere, forklarer Hanne Jarmer.

I takt med, at hunden bliver bedre til at følge instruktionerne, vil sværhedsgraden desuden stige.

Og når det sker, kan du tilmed få en notifikation, så du kan følge med fra kontoret.

 
 

Testet i hundebørnehaver og på hundehjem

Ind til videre har Hanne Jarmer og hendes medstiftere bygget en prototype, som de i foråret 2017 testede i hundebørnehaver og hundehjem rundt omkring i Danmark.

quote Jeg kan sagtens forstå, hvis folk synes, det er lidt fjollet.

Hanne Jarmer

Resultaterne viste sig at være så gode, at spillekonsollen nu er lanceret som Kickstarter-kampagne, der skal bidrage til at finansiere projektet. Og hvis det lykkes, regner Hanne Jarmer og hendes medstiftere med, at spillekonsollen kommer på markedet i efteråret 2020.

 
 

Kan godt forstå, hvis folk synes, det er fjollet

Og selv om Hanne Jarmer tydeligvis mener, at problemet er reelt, kan hun også godt forstå, hvis folk rynker lidt på næsen over spillekonsollen:

- Jeg kan sagtens forstå, hvis folk synes, det er lidt fjollet. Specielt for dem, der ikke har hund, smiler hun og fortsætter:

- Men når man anerkender problemet, er det faktisk overhovedet ikke fjollet.

 

Kan din hund ikke være alene hjemme? Her er dyrlægens råd

1. Skæld ikke hunden ud

Det hjælper ikke at skælde hunden ud, når du kommer hjem og finder ud af, at den har ødelagt noget. Du risikerer at ødelægge forholdet mellem dig og din hund, hvis du skælder den ud, når du kommer hjem.

 

2. Undgå velkomstscener
Hunde, som har problemer med at være alene, vil hilse særligt meget på familiemedlemmer, når de kommer hjem. Du bør ikke opmuntre din hund til at opføre sig sådan ved at kæle med den, når du kommer hjem. Du skal ikke direkte afvise hunden, men ignorere den i de første 5-10 minutter.

 

3. Hunden skal være i ro, når den forlades

Det nytter heller ikke at forsøge at gøre hunden fysisk træt ved at motionere den ekstra meget lige før, du forlader den. Du risikerer at problemet bliver værre, fordi du går fra hunden, inden den er faldet til ro. 

 

4. Undgå overdreven tilknytning til én person
Sørg for, at hunden ikke knytter sig for stærkt til en person i familien. Lad familiens medlemmer deles om “forpligtelserne” over for hunden – det vil sige gåture, fodring, social kontakt samt beskæftigelse. 

 

5. Lad ikke hunden sove i sengen
Hunden bør ikke sove i sengen, men i sin kurv i soveværelset. Hvis din hund allerede er vant til at sove i sengen, kan du gradvist vænne den til at ligge i sin kurv ved venligt at bede den om at lægge sig i sin kurv, når du går i seng. 

 

Du kan læse mange flere råd på Dyrelægevagtens hjemmeside.

 


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik