Ny plan skal forbedre ghettoer - uden at noget rives ned

Der skal ikke rives boliger ned i udsatte områder, mener Københavns overborgmester, der i stedet har ny plan klar for at forbedre kommunens ghettoer.

En særlig københavnermodel skal genrejse hovedstadens mest udsatte boligområder. 

Sådan lyder den nye plan fra overborgmester Frank Jensen, der har fået bred politisk opbakning til at bygge mere for at løfte de såkaldte ghettoområder, fremfor at rive boliger ned. 

Forslaget kommer i kølvandet på regeringens 'ghettoplan', hvor et af punkterne er et klart mål om at andelen af almene familieboliger i hårde ghettoområder skal nedbringes til højst 40 procent inden 2030. 

Men modsat andre større byer som eksempelvis Odense og Århus, mener Københavns overborgmester ikke at en nedrivning af boliger er den mest optimale vej mod at efterleve ghettoplanens mål. 

- I en by som København med pres på boligmarkedet kan vi ikke tillade os at rive solide familieboliger ned, siger Frank Jensen (Soc.dem.)

I stedet vil han i samarbejde med byens borgmestre arbejde på at erstatte og forbedre de boliger, som kommunen er nødt til at sælge fra. 

quote I en by som København med pres på boligmarkedet kan vi ikke tillade os at rive solide familieboliger ned.

Frank Jensen, Overborgmester Københavns Kommune, Soc.dem. 

Københavnermodellens 5 grund principper

  • I 2030 skal der ikke være områder i København, som kan karakteriseres som 'ghettoer'
  • Antallet af almene boliger må ikke falde - og kommunen vil derfor sørge for at erstatte de almene boliger med tilsvarende andre steder i byen 
  • Der skal være daginstitutioner i udsatte boligområder 
  • Fokus skal være på at investerer i de områder, der på nuværende tidspunkt karakteriseres som 'hård ghetto' eller 'ghetto' 
  • Muligheden for social anvisning skal fastholdes gennem nybyggeri af små boliger til udsatte

Flere privat- og ungdomsboliger til de 'hårde ghettoer'

I Københavns Kommune er der to områder, Tingbjerg og Mjølnerparken, som befinder sig på regeringens liste over 'hårde ghettoer'. 

Med det mærkat er det dermed også i de her områder, kommunen er forpligtet til en markant reducering af almene familieboliger. 

Og i den nye plan - den såkaldte Københavnermodel - er der tre konkrete måder hvorpå målet kan nås, uden at der skal rives en masse boliger ned.  

Principperne i modellen fastslår blandt andet, at kommunen i fremtiden vil satse stort på at bygge flere private boliger blandt de almene. Eksempelvis som i Tingbjerg, hvor der allerede er 1000 af dem på vej. 

Desuden vil en lang række af de almene familieboliger blive omdannet til ungdomsboliger, for blandt andet at lokke flere studerende til områderne. 

Den sidste måde bliver at frasælge almene boliger til private, hvilket blandt andet bliver løsningen i Mjølnerparken. 

quote Vi vil have genrejst de udsatte områder og gøre dem til en aktiv del af byen med en blandet befolkningssammensætning.

Frank Jensen, Overborgmester Københavns Kommune, Soc.dem. 

Her vil hver bolig, ifølge Københavnermodellen, blive erstattet med ny almen bolig et andet sted i byen, hvor der er mangel på disse. 

- Vi vil have genrejst de udsatte områder og gøre dem til en aktiv del af byen med en blandet befolkningssammensætning. Men er vi nødt til at sælge fra for at få boligtyperne blandet, vil vi sikre, at der kommer en god, relativ billig bolig et andet sted, siger overborgmester Frank Jensen. 

Et af de andre ghetto-områder, der skal rive op til 40 procent ned inden 2030 er Taastrupgaard i Høje-Taastrup:

 

 


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik