Ny øl-trend kan forhindre spiritusulykker

Rådet for Sikker Trafik anbefaler, at man som vært serverer drikkevarer uden alkohol til de gæster, der skal køre hjem.

De fleste danskere tager skarpt afstand fra spritkørsel, men alligevel viser en ny opgørelse fra Vejdirektoratet, at antallet af spritulykker steg sidste år.

Nærmere bestemt var der i 2017 otte procent flere dræbte og seks procent flere alvorligt tilskadekomne i ulykker med alkoholpåvirkede førere af et motoriseret køretøj end året før.

Det er en utroligt ærgerlig udvikling, som skal vendes, og måske skal en del af løsningen findes i en ny tendens, danskerne ser ud til at omfavne: Alkoholfri øl.

Det mener Rådet For Sikker Trafik.

- I festligt lag kan man godt blive fristet til at drikke godt med øl, men vi kan se, at alt for mange tager chancen og kører hjem alligevel. For det første er det meget farligt, og for det andet kan det blive en dyr fornøjelse, hvis man bliver standset af politiet. Derfor anbefaler vi, at man som vært serverer drikkevarer uden alkohol til de gæster, der skal køre hjem, siger Michelle Laviolette, seniorprojektleder i Rådet for Sikker Trafik.

Fakta: Hvad er alkoholfri øl?

Ifølge dansk lovgivning må en øl betegnes som alkoholfri, hvis den indeholder 0,5 % alkohol eller derunder.

Fakta om lette øl: Som en mellemting mellem almindelige øl og alkoholfrie øl (max. 0,5 procent alkohol), er flere bryggerier begyndt at lave lette øl også kendt som frokostøl. Disse øl er kendetegnet ved, at de har en alkoholprocent på under 3 %, hvilket betyder, at en halv liter af denne type øl svarer til cirka en genstand. På øllens etikette kan man læse, hvor mange genstande den konkrete øl svarer til.

Kilde: Rådet For Sikker Trafik

Nye tal fra Bryggeriforeningen viser, at danskerne i stigende grad tager øl med lav alkoholprocent til sig. Sidste blev der solgt 3,2 millioner liter alhoholfrit øl i Danmark. Det er en stigning på hele 241 procent på fire år, og alene i 2017 kom der 17 nye øl på markedet, som har mindre end 3 procent alkohol.

Kan være en løsning

Rådet for Sikker Trafik er meget positive over for øl med lav alkoholprocent, da de kan være en løsning for de, der gerne vil kunne skåle med resten af selskabet og bagefter køre hjem.

Det afgørende er, at man på forhånd har besluttet sig for, hvordan man kommer hjem og højst drikker én genstand, hvis man skal køre bil. På øllens etikette står der, hvor mange genstande indholdet svarer til. På den måde er man aldrig i tvivl, om man må køre.

Antal dræbte og alvorligt tilskadekomne i spiritusulykker de sidste fem år*

Københavns Politi:
Dræbte: 10
Alvorligt: 47
Total: 57

Københavns Vestegns Politi: 
Dræbte: 6
Alvorligt: 30
Total: 36

Nordsjællands Politi:
Dræbte: 6
Alvorligt: 52
Total: 58 

Midt-og Vestsjællands Politi:
Dræbte: 14
Alvorligt: 59
Total: 73

På landsplan: 
Dræbte: 140
Alvorligt: 829
Total: 969

 


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik