Ny lokalplan skal redde værtshuse

Lokalplansforslag skal gøre det svært at drive andet end værtshuse i karré ved Kongens Nytorv

Skindbuksen og Hviids Vinstue ved Kongens Nytorv er to af Københavns helt gamle værtshuse. Og i længere tid har de kæmpet for deres liv. Bygningerne ved Kongens Nytorv fik nye ejere, og der opstod splid mellem ejerne af værtshusene og  selskabet, der havde opkøbt de ekstremt attraktivt liggende gamle bygninger - blandt andet ud mod Kongens Nytorv og Lille Kongensgade.

- Det betyder meget for vores by, at alt ikke bliver fuldstændig ens, og at det ikke bare er store kæder med mange penge, der skubber alle de små detailhandlere eller værtshuse og cafeer ud, lyder det fra Ninna Hedeager Olsen, (Enh.) Teknik-  og miljøborgmester i København.

Og i dag skal teknik og miljøudvalget så tage stilling til et lokalplansforslag, som ikke i første omgang redder de truede værtshuse - men så alligevel: For vedtages lokalplanen, så betyder det, at der i karreens stue- og kælderetager kun må ligge det, der kaldes "publikumsorienteret service-erhverv".

Det udelukker for eksempel banker, ejendomsmæglere og gallerier. Forslaget vækker glæde hos ejeren af Hviids Vinstue.

- I Hviids Vinstue har vi en hel række traditioner, der om fire år kan fejre 300 års jubilæum. Og det er ikke en forretning, jeg har lyst til at lade glide ud med badevandet, lyder det fra Per Møller, der ejer værtshuset i dag.

Ninna Hedeager Olsen har på forhånd sikret sig flertal for sit lokalplansforslag, når udvalget mødes i dag.

- Lige her kan vi bevare nogle meget gamle værtshuse, som er en del af Københavns historie, konstaterer hun.

Sagen fik hurtigt politisk opmærksomhed, da værtshusenes overlevelseskamp blev kendt - og så begyndte politikerne på rådhuset at arbejde for en overlevelse:

To af landets ældste beværtninger har i dag vundet en bizar kamp. I sommer følte Hviids Vinstue og Skindbuksen sig presset ud af en ejendomsinvestor. Men nu kan de to historiske værtshuse altså ånde lettet op. Et bredt flertal i Københavns Borgerrepræsentation forventes at beslutte, at der skal laves en bevarende lokalplan.

 


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik