Ny knivlov gør, at politiet fængsler flere bandefolk

1. juli trådte en helt ny knivlov i kraft. Allerede nu er flere tidligere dømte blevet varetægtsfængslet.

En ny og skærpet lov mod knive i nattelivet og kriminelle miljøer har allerede efter få dage sendt flere personer i fængsel.

Frem til 1. juli 2016 kunne knive være så små, at de måtte bæres overalt. Men med den nye knivlov har politikerne valgt at annullere det princip.

Læs også: Politichef om ny knivlov: Nu falder hammeren hårdt

Det betyder, at det i dag er ulovligt at bære enhver kniv i det offentlige rum uden et anerkendelsesværdigt formål. Og det har flere rocker- og bandemedlemmer fået at føle.

Søndag kræver en anklager i København således to mænd varetægtsfængslet for at bære knive, som i sidste måned var lovlige.

- Begge de anholdte er bandemedlemmer, som er blevet taget med en kniv, og som har nogle voldsdomme i forvejen, siger specialanklager Klaus Pedersen.

Netop det forhold, at de anholdte tidligere er dømt for personfarlig kriminalitet, samt at de bar knive på steder, hvor der erfaringsmæssigt er høj risiko for vold, baner vejen for at kræve dem varetægtsfængslet, påpeger anklageren.

- Den nye lov rummer en strafskærpelse, der siger, at hvis man bærer en kniv under skærpende omstændigheder, og hvis man tidligere er dømt for vold, så er udgangspunktet, at man skal have 40 dages fængsel, siger Klaus Pedersen.

Anklageren har foreløbigt kendskab til, at to personer i København er blevet varetægtsfængslet for at overtræde den nye knivlov. En af afgørelserne har desuden været forbi landsretten, som også sagde god for fængslingen.

- Praksis ligger ikke fast endnu. De skal fængsles på argumentet om, at der er en risiko for, at de fremadrettet vil bære en kniv, forklarer senioranklageren.

En af de mænd, der søndag kræves fængslet, blev anholdt ved Hells Angels klubhus i Siljangade på Amager lørdag eftermiddag. Der er tale om en 35-årig mand.

Den anden anholdte, en mand på 39, blev pågrebet natten til søndag på Vesterbro.

Begge bar ifølge sigtelsen foldeknive med klinger på knap syv centimeter.

- De siger begge, at de troede, at knivene var lovlige, forklarer Klaus Pedersen.


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik