Ny fortovsflise skal klimasikre København

Heimdalsgade på Nørrebro bliver den første strækning, hvor en ny vandhåndterend fortovsflise skal testes. Flisen kaldes klimaflisen.

En lille strækning af Københavns mere ned 700 kilometer fortove skal bruges til andet end at gå på.

Her skal fortovene nemlig tilpasses klimaet og bruges til at opsamle og håndtere de stigende mængder regnvand - og på den måde afhjælpe det stigende problem med oversvømmelser i byerne.

Innovationen kaldes 'Klimaflisen' og er et modulopbygget system, der gør det muligt for vandet at løbe ned i et integreret og underjordisk vandhåndteringssystem.

Man selvom det er nyt og innovativt, så kommer man stadigvæk til at gå på klimaflisen. I virkeligheden er klimaflisen en slags svamp eller vandopsamler, som kan lede regnvand andre steder hen - for eksempel vand- og legeredskaber eller beplantning.

- Vi ønsker at vise verden, at klimasikring ikke 'bare' er skjult teknik under jorden, men også en mulighed for at forbedrer vores hverdagsrum og give byens borgere større livskvalitet, siger Jeppe Ecklon, der er projektleder fra Tredje Natur, som har udviklet flisen.

Udvælgelsen af teststrækningen er foretaget i tæt samarbejde med Københavns Kommune og bliver på Heimdalsgade nummer 22-24 på Nørrebro.

I dag er vejstrækningen en halvtrist parkeringsgade, hvorfor der er stort potentiale for at teste Klimaflisen både teknisk og oplevelsesmæssigt, mener Realdania, der er medinvestorer i projektet, der går under navnet "Klimaspring".

Også blandt butiksejerne på gaden er der stor opbakning til projektet.

- Vi er rigtig glade for, at teststrækningen er landet lige netop på vores vej. Vi har selv leget med tanken om mulighed for beplantning og mere aktivitet foran vores café, som kan være med til at give et aktivt gaderum med mulighed for ophold og oplevelser”, siger Kim Tach, der er medejer af caféen Heimdalsgade 22.

Teststrækningen forventes at blive anlagt i foråret 2017 og vil løbe frem til 2018 med det formål at teste og videreudvikle Klimaflisen i forhold til funktion, drift og design.

fakta om klimaflisen

  • Klimaflisen er udviklet af TREDJE NATUR, ACO Nordic og IBF. Derudover har Kollision, Orbicon og Teknologisk Institut medvirket i udviklingsprojektet.
  • Klimaflisen fik i foråret 2014 bevilget støtte fra kampagnen Klimaspring under Realdania og igangsatte derefter et treårigt produktudviklingsforløb med en samlet projektramme på 8 mio. kr.
  • Klimaflisen har – blandt et startfelt på 208 ansøgere – modtaget støtte fra Markedsmodningsfonden. Projektet har fået bevilget 1,1 mio. kr. til at fremstille og anlægge en teststrækning med klimaflisen på Nørrebro i København i samarbejde med Københavns Kommune.
  • Klimaflisen er en kombineret klimatilpasnings- og byrumsløsning til forsyningsselskaber, kommuner, ejendomsudviklere samt boligforeninger og vejlaug.
  • Klimaflisen er en del af Realdania-kampagnen Klimaspring, der støtter en kommerciel udvikling af nye løsninger til håndtering af regnvand i tætte, eksisterende byområder. Ambitionen er at skabe grøn vækst, bedre byer, og at sætte Danmark på verdenskortet inden for klimatilpasning.

 


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik