Nu udstilles omdiskuteret kunstværk med politiker-nekrologer

Københavns Kommune købte værket Dødsfald, som består af 20 A4-ark. Nu udstilles det omdiskuterede kunstværk på Charlottenborg Kunsthal.

Kunsteren Jakob Jakobsens værk 'Dødsfald' består af 20 A4-ark.

På hver ark står et en kort sætning: "Birthe Rønn Hornbech er død" - "Lars Løkke Rasmussen er død" -
"Henrik Sass Larsen er død".

Billedkunstudvalget i Københavns Kommune købte for nyligt værket for 10.000 kr.

quote Jeg glæder mig naturligvis over, at en dansk kunstners værk har været tophistorie i landsdækkende medier. Men kunstnerisk debat bliver trods alt mest kvalificeret, hvis dem der diskuterer værket faktisk har set det

 Michael Thouber, Direktør Kunsthal Charlottenborg

Købet har fået en del opmærksomhed og er også blivet kritiseret. Blandt andre af den tidligere socialdemokratiske minister for førevarer, landbrug og fiskeri - Dan Jørgensen - som skrev følgende på sin Twitter-profil:

"Der er usmageligt det her! Og jeg forstår ikke, at man vil bruge skatteydernes penge på den slags!"

Kunstner: Det handler om sproget

Selv siger kunstneren, at værket handler om, hvordan ord kan bruges: 

 - Jeg synes, det er interessant at se, hvad det er for nogle reaktioner, der opstår, når man bruger sådan nogle ord. Jeg kunne lige så godt sige: ’Lars Løkke Rasmussen er sød’, eller han ’er dum’. Så værket er egentlig skabt for at undersøge, hvad sproget kan, udtaler Jakob Jakobsen.

Efter aftale med kunstneren bliver værket nu udstillet på Kunsthal Charlottenborg, og direktør for Kunsthal Charlottenborg, Michael Thouber, hilser debatten af samtidskunsten velkommen.

 - Jeg glæder mig naturligvis over, at en dansk kunstners værk har været tophistorie i landsdækkende medier. Men kunstnerisk debat bliver trods alt mest kvalificeret, hvis dem der diskuterer værket faktisk har set det. Jeg er derfor glad for, at Jakob Jakobsen har givet os mulighed for at udstille værket ’Dødsfald’ så danskerne nu kan se værket med deres egne øjne, siger han.

Her ses kunstværket:

Fremtidige nekrologer

Michael Thouber sidder selv med i Københavns Kommunes billedkunstudvalg og var med til at købe værket.

Han ser det som en række åbne nekrologer, der endnu ikke er skrevet. Og måske netop derfor, er værket blevet diskuteret så voldsomt, for må man udråbe nulevende politikeres død, inden det er sket?

Baggrunden for kunstværket er, at det er skabt til fremtiden. Værket blev oprindeligt skabt til kunsttidsskriftet Pist Prottas jubilæumsnummer, som redaktionen besluttede skulle være en fremtidsudgave til år 2031.

En række kunstnere blev bedt om at bidrage med værker til 2031. Værket ’Dødsfald’ var Jakob Jakobsens bidrag.

 - Hvad er det vi vil skrive ind i en nekrolog, når dagen kommer? Døden og meningen med livet har altid været store temaer i kunsten. Med blot to ord formår Jakob Jakobsen at sætte disse store temaer i spil. Det er derfor, jeg synes det er et tankevækkende kunstværk, og heldigt at det i fremtiden kommer til at hænge på en af Københavns Kommunes institutioner, siger Michael Thouber. 


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik