I Køge skal borgerne sortere mere - hvor meget ved du om affaldssortering?

Fra første maj skal parcelhusejere i Køge til at sortere deres skrald, så det kan genanvendes på bedst mulig vis. Til gengæld stiger affaldsgebyret.

Test dig selv i quizzen midt i artiklen

Nu skal borgere, der bor i énfamilieboliger, til at vende sig til at sortere deres skrald på en ny måde. Blandt andet i køkkenet får de nu en skraldespand til madaffald, hvor de skal smide bananskralden eller det overskydende mad ud i. Alt sammen for at få mest ud af vores skrald.

- Det er for at få hævet genanvendelsesprocenten på affaldet, så det kan genanvendes på den bedst mulige måde, forklarer Niels Rolskov, der er udvalgsformand for Klima- og Planudvalget i Køge Kommune.

De nye skraldespande rulles ud den første maj. Effekten af at sortere skrald er ifølge Niels Rolskov stor, da det har en stor effekt på jordens ressourcer, og hvis man ikke begynder at sortere skraldet, vil det være svært at genbruge det.

- Kan du genanvende en konservesdåse til en ny, sparer du både på transport, en masse energi og jordarter, fortæller Niels Rolskov.

Artiklen fortsætter under quizzen!

Det bliver nemmere at sortere affaldet fremover

De nye affaldsbeholdere kommer til at bestå af en beholder med to rum. Det ene til madaffald og det andet til restaffald. Den anden beholder kommer til at bestå af i alt fire rum, hvor man skal sortere metal, glas, plast og papir. Derudover får borgerne også en affaldsbeholder til køkkenet, hvor de kan sortere deres madaffald.  

Udvalgsformand Niels Rolskov er ikke bekymret for, om borgerne vil synes, at den nye måde at sortere skraldet på vil være mere besværligt for borgerne i kommunen.

- Vi har indfaset det i mange år. Vi sorterer allerede papir og glas, og vi forventer også, at de sorterer metal, siger Niels Rolskov.

- Det bliver nemmere, nu når man ikke skal ud til storskrald med plastikaffald og andet, uddyber han.

Målet med projektet er, at alle borgere i Køge skal sortere minimum halvdelen af deres affald til genanvendelse inden 2020.

- Der bliver selvfølgelig en periode, hvor vi alle skal vænne os til de nye skraldespande og måder at sortere på, men på sigt tror jeg, at vi alle er interesseret i at hjælpes ad om et grønnere Køge, siger Niels Rolskov.

Bliv klogere på hvad der sker med dit affald efter du har klappet containerlåget i.

Priserne på indsamlingen af skrald stiger

I forbindelse med den nye måde, der skal sorteres skrald på, kommer gebyrerne for indsamlingen af skraldet også til at stige. Det skyldes blandt andet, at der er blevet købt nye beholdere til at sortere skraldet og købt nye biler, der skal indsamle skraldet. Derudover er priserne for afhentningen af affaldet også steget.

En gennemsnitsfamilie med en 190 liters skraldespand skal således til at betale 430-440 kroner mere om året i affaldsgebyr. Til gengæld vil de få deres gamle skraldespand skiftet ud med en ny og større skraldespand på 240 liter.

Udvalgsformand Niels Rolskov tror ikke, at gebyrstigningerne vil være et problem for borgerne.

- Det forventer jeg, at de kommer til at leve med, nu hvor vi står overfor den her alvorlige klimasituation, siger han.

Ifølge planen skal samtlige kommunens borgere sortere deres affald fra den første maj 2020.

Kommunernes genanvendelse af affald i 2017 

graf12EgedalFrederikssundHillerødHalsnæsGribskovRødovreVallensbækFrederiksbergAlbertslundFuresøGlostrupKøbenhavnGentofteRoskildeBrøndbyTårnbyLejreHerlevGladsaxeHelsingørHvidovreBallerupGreveLyngby-TaarbækSolrødHøje-TaastrupKøgeStevnsDragørIshøjFredensborgAllerødRudersdalrsholm53,7%50,7%46,8%44%43,5%43,3%41,2%40%40%38,1%38%38%37,8%36%35,4%35%35% (2016)34,4%33,6%33%32,7%30,3%30%30%29%28,2%28% (2016)27%27% (2016)23,5%23%20%20%18%

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik