Nu skal høsten i hus: Nogle jubler, men ikke alle

Mange landmænd har travlt med at få høsten i hus denne uge. Grovvareselskab kalder høsten god, mens landmand mener, den er gået af fløjten.

Der er travlt på både marker og kornlagre lige nu. For selvom der har været regn inden for de sidste par uger, så er det er nu blevet højsæson for at høste.

- Vi landmænd må slå til, når vejret er til det. Vi er afhængige af vejret, siger landmand Svend Elvius fra Skævinge til TV 2 Lorry.

Grovvareselskabet DLG håndterer over halvdelen af de afgrøder, som danske landmænd sælger. DLG vurderer, at årets høst bliver god.

- Vækstsæsonen har været rigtig god. Der har været tilpas meget sol og tilpas meget nedbør, så planterne har groet godt ude på markerne og kvitterer nu med en god høst, siger Henrik Christensen, underdirektør i DLG Øst, til TV 2 Lorry.

Vækstsæsonen har været rigtig god i år, siger underdirektør i DLG Øst, Henrik Christensen.
Vækstsæsonen har været rigtig god i år, siger underdirektør i DLG Øst, Henrik Christensen.
Foto: TV 2 Kosmopol

Kvaliteten er gået af fløjten, mener landmand

Spørger man landmand Svend Elvius, så kunne høsten dog godt have været endnu bedre.

- Kvaliteten gået af fløjten. Vejret har gjort, at maltbyg bliver kasseret og bliver til foderbyg i stedet for, forklarer han.

DLG forventer et stort høstpres i den kommende tid, hvor i alt to millioner tons afgrøder skal håndteres.

Det høstede korn bliver målt og solgt til DLG, men først efter kornet er vurderet. Det foregår i en maskine, som i løbet af kort tid måler, hvor meget vand, der er i kornet.

Høsten herhjemme er nu i gennemsnit over halvvejs.
Høsten herhjemme er nu i gennemsnit over halvvejs.
Foto: TV 2 Kosmopol

- Hvis der er mere end 15 procent vand, skal landmanden betale for tørring af sit korn, og det er en udgift for ham, men også for os, for så skal vi have det igennem, siger DLG's underdirektør.

quote Vi kan jo ikke bestemme over vejret, selvom vi går i kirke om søndagen

Svend Elvius, landmand

For landmand Svend Elvius er de blandede vejrforhold et vilkår, man som landmand må affinde sig med.

- Vi kan jo ikke bestemme over vejret, selvom vi går i kirke om søndagen. Men afregningen er selvfølgelig kedelig, når vi har haft sådan en forholdsvis god sommer, og det ikke kunne holde, så vi kunne høste færdig. Det havde været super, siger han.


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik