Sygeplejerske blev holdt som gidsel i timevis: Nu kommer hun med opråb til psykiatrien

Jillian Jackson oplevede sit livs mareridt, da hun sammen med en kollega blev taget som gidsel. Hun frygter, at andre skal opleve det samme.

Jillian Jackson fortæller om gidselsituationens begyndelse. 

Sådan her udviklede en ganske almindelig nattevagt sig til en forfærdelig og livsændrende oplevelse for 31-årige Jillian Jackson. En oplevelse, som nu får hende til at kræve bedre sikkerhed for ansatte i psykiatrien.

Retssagen 

Sagen bliver i disse dage ført ved retten på Frederiksberg.

En 34-årig mand og en 38-kvinde er begge tiltalt for frihedsberøvelse, trusler om vold og tre overtrædelser af våbenloven.

Kvinden nægter sig skyldig, mens manden deltvist erkender, men nægter trusler og besiddelse af kniv. 

Der forventes at falde dom fredag. 

Det er d. 12. januar i år, og Jillian Jackson er på arbejde som vikar på Frederiksberg Hospitals psykiatriske afdeling.

En nattevagt, som tager en meget uventet drejning, da en patient og hans veninde omkring kl. 02.45 går ind på afdelingen medbringende gasvåben og holder Jillian Jackson og hendes kollega tilbage i mindst to timer. 

Fra almindelig til alvorlig 

Vagten begynder ellers ganske almindeligt, da Jillian Jackson møder ind klokken 23 og får aflagt rapport fra én af de aftenvagter, der er ved at gå hjem. 

Her får hun at vide, at der har været en konflikt mellem en sygeplejerske og en patient, der var utilfreds med sin behandling.

Det giver dog ikke Jillian Jackson nogen uro.

Ikke før midt på natten, da patienten kommer tilbage og er i en meget vred og psykotisk tilstand.

- Jeg er fuldstændig lamslået og tænker: Det her er alvorligt.

Bøn fra sygeplejerske: Overvej sikkerheden igen 

Ifølge Jillian Jacksons forklaring i retten og overfor TV 2 Lorry bliver hun og kollegaen bedt om at aflevere deres alarmer og telefoner, de bliver truet og de frygter for deres liv. Først efter flere timer vælger de to gidseltagere selv at forlade afdelingen.  

Siden har Jillian Jackson været stærkt påvirket af episoden og har selv måttet indlægges på psykiatrisk afdeling. 

I dag sidder hun tilbage med en PTSD-diagnose, en sygemelding på ubestemt tid - og ikke mindst en frygt for, at andre kan komme ud for noget af det samme.

- Jeg siger det, fordi jeg oplever, at der er mange sikkerhedsbrister. Og jeg tænker, at det netop er derfor, at jeg skal frem med min historie, så de psykiatriske hospitaler og bostederne kan overveje sikkerheden, siger hun til TV 2 Lorry. 

Chef: Allerede mere sikkerhed

Den afdelingen, hvor gidselepisoden fandt sted hører under Psykiatrisk Center København.

Her kalder centerchef Ane Broberg episoden for "yderst beklagelig og ulykkelig". 

Hun siger, at sikkerhedsprocedurerne blev fulgt, men at sagen siden har ført til nye sikkerhedstiltag.

I klippet fortæller hun, hvad der er sket af ændringer:

Frederiksberg Hospitals psykiatriske afdelinger har blandt andet fået ny kameraovervågning, fortæller Ane Broberg. 

På trods af tiltagene efterlyser Jillian Jackson blandt andet bedre sikkerhed undervejs i en nødsituation som den, hun selv oplevede. Tiltag, der kan gøre det muligt diskret at tilkalde hjælp. 

Hun foreslår en skjult og lydløs alarmknap, for eksempel under et bord. Og hun foreslår et fælles alarm-kodeord for de ansatte.

Ifølge Ane Broberg har medarbejdere dog givet udtryk for, at et kodeord ville være en falsk tryghed, fordi det risikerer at blive glemt. 

Idéen om en skjult alarmknap har også været til vurdering. Men det blev afvist, fordi man mener, at den alligevel bliver uanvendelig, hvis ikke den eller de knapper er placeret præcis dér, hvor nødsituationen finder sted. 

Mener I, at I er i mål med sikkerheden? 

- De tiltag, vi har lavet, de er jo grundede i den konkrete hændelse. Og så er der jo løbende arbejde i at sikre vores medarbejdere i samarbejde med dem. Og det arbejder vi jo videre med. Det gør vi hele tiden, slutter Ane Broberg.  

Hør Jillian fortælle om hele nattens forløb:

 

 


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik