Foto: Steffen Ortmann / Scanpix

Nu kommer de frygtede torskekvoter: "De slår lystfisketurismen ihjel"

Nye torskekvoter træder i kraft den 1. januar. Det betyder, at lystfiskerne i Øresund kun må fange fem fisk pr. mand, men der er slet ikke mangel på torsk i Øresund.

Det nye år ser sort ud for lystfiskerne i Øresund.

Fra den 1. januar må lystfiskerne i Øresund nemlig kun fange 5 torsk hver pr. dag. 

Lystfisketurisme bliver slået ihjel, fordi der er de her restriktioner, gør at folk allerede hjemmefra beslutter, at de ikke vil ofre penge på at lystefiske.

Martin Hubert, skipper på fiskekutteren Fyrholm

Tidligere var der ingen begrænsninger for hvor mange torsk en lystfisker med stang og krog kunne hive indenbords, men det ændrer de nye kvoter fra EU.

Martin Hubert er blot én blandt mange kutterejere i hovedstadsområdet, der lever af at sejle lystfiskere rundt i Øresund, så de kan fange torsk. 

- Lystfisketurisme bliver slået ihjel, fordi der er de her restriktioner, gør at folk allerede hjemmefra beslutter, at de ikke vil ofre penge på at lystefiske, siger Martin Hubert, skipper på fiskekutteren Fyrholm. 

I februar og marts er restriktionerne ekstra hårde - her må man kun fange tre torsk pr. mand. 

Læs også Kun fem fisk pr. mand: Her er de nye, frygtede torskekvoter

Fiskene har det glimrende i Øresund

De nye kvoter er lavet for at beskytte torskebestanden i den vestlige del af Østersøen. Men kvoterne gælder også for Øresund - selvom Øressundsarkvariet fornylig konstaterede at netop her er bestanden slet ikke truet

- Nettene har været godt fyldt op. Ikke nok med at der er rigtig mange torsk, de har det også suverænt godt, siger Jens P. Jeppesen, Marinebiolog på Øresundsakvariet. 

Derfor forstår Martin Hubert ikke, hvorfor kvoterne skal gå ramme ham: 

- Der er er ingen tvivl om, at torskene har det dårligt i Østersøen, men det burde ikke gå ud over Øresund, siger han. 

Læs også Gilleleje-fiskere voldsomt presset af torskekvoter