Aftale på plads: Nu kan københavnerbørn gå i institution på Frederiksberg

Fra i dag kan københavnerbørn vælge at få deres børn passet i daginstitutioner på Frederiksberg

Forældre i Københavns Kommune kan fra i dag, den 2. oktober, selv vælge, hvilken daginstitution, deres barn skal skrives op til, hvad enten den ligger i Københavns eller Frederiksberg Kommune.

Det er resultatet af en ny aftale, som de to hovedstadskommuner har indgået.

Bag aftalen ligger længere tids borgerpres fra indbyggerne i de to kommuner.

På Frederiksberg var det både et håb for borgere og politikere, at op mod 100 tomme institutionspladser i kommunen kunne sælges til københavnerbørn.

På den måde undgår kommunen nemlig at afvikle institutioner, som senere skal åbnes, når der igen kommer flere Frederiksberg-børn.

Det betyder dog ikke, at Frederiksberg helt undgår at lukke daginstitutioner, da kommunen har 450 tomme pladser.

 

I København har det længe været et kendt problem, at der i perioder ikke er ledige daginstitutionspladser.

Siden det kom frem, at der i nabokommunen var masser af plads til børnene, har børneforældre i København kæmpet for at få lov til at sende deres børn til Frederiksberg for at blive passet.

Kommuner: "Børnefamiliers hverdag og trivsel er vigtigst"

I en fælles pressemeddelelse fra de to kommuner står der, at baggrunden for den nu vedtagede og gensidige aftale er, at børnefamiliernes hverdag og trivsel er vigtigere end kommunegrænser.

Samtidig skriver kommunerne, at der er sikret en rimelig kompensation for både drifts- og ejendomsudgifter.

- Det betyder faktisk ikke noget i forhold til den budgetaftale, vi har lavet. Vi havde 450 ledige pladser på Frederiksberg, og vi lukker knap 400 af pladserne. Så vi tager stadigvæk det voldsomme skridt, som vi besluttede i budgetforliget, siger Laura Lindahl (LA), der er formand for Frederiksberg Kommunes Børneudvalg, til TV 2 Lorry.

På Københavns Rådhus glæder det også Børne- og Ungdomsborgmester Jesper Christensen (S), at aftalen nu er kommet i stand.

- For nogle københavnere kan det være en mulighed, at det passer ind i hverdagen at benytte en institution på Frederiksberg, siger Jesper Christensen til TV 2 Lorry og tilføjer:

- Så når der er tomme pladser på Frederiksberg, så er det oplagt at se på, om det ikke også kunne udnyttes af københavnerne.

Modellen for aftalen mellem kommunerne betyder, at de købte og solgte dagtilbudspladser afregnes til bruttodriftsudgiften plus et tillæg på fem procent til dækning af ejendomsudgifter.

Aftalen løber frem til foreløbigt 1. marts 2021, med mindre parterne vælger at indgå en ny aftale.

Frederiksberg Kommune vedtog at låne børnehavepladser ud i forbindelse med deres budget i midten af september. Se mere her:

Foreløbig drejer det sig om 100 ledige pladser.

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik