Nu kan du se håndboldherrernes VM-pokal tæt på

Pokalen fra verdensmesterskaberne i håndbold udstilles på Nationalmuseet i København frem til den 24. februar.

Foto: Henning Bagger - Ritzau Scanpix

Selvom VM-feberen efterhånden har lagt sig, er der stadig symptomer fra sejren at spore her til lands.

I vinterferien kan håndboldpatrioter og andet godtfolk således genleve håndboldtriumfen, når pokalen fra verdensmesterskaberne i herrehåndbold kan betrages fra nært hold på Nationalmuseet i København.

Fra lørdag den 9. februar og frem til søndag den 24. februar udstiller museet pokalen, som Mikkel Hansen og kompagni spillede sig til med finalesejren over Norge.

Mikkel Hansen med pokalen til fejringen på Rådhuspladsen den 28. januar. Foto: Bax Lindhardt - Ritzau Scanpix

- Vi er hele Danmarks museum, og derfor tager vi også folkefesten med ind på museet. Vi vil være lige der, hvor danskerne er og deler både sejrene, kriserne og hverdagen. Vi udstiller og markerer de store begivenheder i vores historie, også dem der udspiller sig lige nu og her, siger Nationalmuseets museumschef Anni Mogensen i en pressemeddelelse.

Pokalen blev fremvist foran flere tusinde fremmødte ved Rådhuspladsen den 28. januar. Foto: Mads Claus Rasmussen - Ritzau Scanpix

VM-sejren kom i hus efter en 31-22 sejr over Norge den 27. januar. Det er første gang, de danske håndboldherrer kan bryste sig af titlen som verdensmestre. Derfor er pokalen en slags magnum opus for Dansk Håndbold Forbund, der naturligvis glæder sig over udstillingspladset på museet:

- Verdensmestertitlen er selvfølgelig en helt særlig begivenhed for os som forbund og i håndboldhistorien. Men når Nationalmuseet vælger at udstille vores trofæ, så løfter det titlen og begivenheden op på en nationalhistorisk hylde, som vi er meget stolte over at få en plads på, siger Morten Stig Christensen, der er generalsekretær i Dansk Håndbold Forbund. 

Om trofæet

Trofæet er et vandretrofæ, som blev overrakt første gang i Qatar i 2015. Her var det franskmændene, der løb med verdensmestertitlen.

 

Trofæet vejer 19,5 kg og er 50 cm højt. Det er udformet i messing, belagt med 24K guld og har påsat safirer og rød jaspis. Trofæet er produceret af det italienske Bertoni, og tilblivelsesprocessen har været nøje overvåget af skulptøren Ahmed Al Bahrani.

Se mere

Første verdensmesterskab i håndbold blev afholdt i 1938 i Tyskland og vundet af værtsnationen. Foto: Mads Claus Rasmussen - Ritzau Scanpix

- Samtidig betyder pladsen på Nationalmuseet, at trofæet bliver allemandseje for en stund, og for os er det uhyre vigtigt, at vi kan få lov at dele sejren med alle danskerne, som stod bag drengene under hele slutrunden, siger Morten Stig Christensen.

Nationalmuseet har blandt andet også udstillet Nadia Nadims spillertrøje fra kvindernes EM-finale i 2017 i udstillingen 'Din Ting - vores historie'. 

Tidligere har Nationalmuseet udstillet pokalen fra fodbold-EM i 1992, Viktor Axelsens udstyr efter VM og Wozniackis kjole efter hendes første Grand Slam-sejr i Australian Open.

Håndboldens historie

Håndboldspillet blev opfundet i Danmark i 1897 af to skolelærere, R.N. Ernst og Holger Nielsen.

 

Den første turnering blev afviklet i 1921 i København.

 

Spillet blev i mellemkrigstiden hurtigt populært – også for piger og kvinder.

 

Siden 1950’erne har provinsen været dominerende i turneringerne. Håndbold er siden 1970’erne blevet professionaliseret og kommercialiseret.

 

Danmark har tidligere høstet store triumfer på håndboldbanerne, bl.a. har kvindelandsholdet flere gange vundet guld ved både VM og OL.

 

Kilde: Nationalmuseet

Fejringen af verdensmesterskabet i håndbold på Rådhuspladsen. Foto: Mads Claus Rasmussen - Ritzau Scanpix

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og bliv dagligt opdateret

Læs vores privatlivspolitik

Kulturkalenderen

Hvad sker der i Lorryland i dag?