Nu får københavnerne mere miljøvenlig varme

Lygten Varmecentral på kanten af Nørrebro har gennemgået en større ombygning. Med nyt udstyr kan Hofor derfor levere mere klimavenlig varme til københavnere.

Udefra kan man ikke se det. Men indeni er Lygten Varmecentral omdannet til et helt nyt og moderne varmeværk.

Næsten to års ombygning, renovering og opgradering er netop overstået, så værket, der er drevet af Hovedstadens Forsyning, nu igen kan levere fjernvarme til københavnske radiatorer.

Og den gode nyhed? Den fjernvarme, Hofor nu kan levere, er blevet væsentligt bedre for klimaet end tidligere.

- Vi har skiftet de store gamle dampkedler ud med nye vandkedler, så værket nu kan sende vandbaseret fjernvarme til københavnerne. Selvom de fleste ikke vil mærke en direkte forskel, når de tænder radiatorerne, så er denne teknologi og de nye kedler langt bedre for miljøet, siger Niels Ravn Pedersen fra HOFOR, der er projektchef på den store ombygning.

Med de nye kedler udsendes den vandbårne fjernvarme med en temperatur på 100 grader eller mindre i stedet for de 220 grader, der før i tiden var kotumen. 

Omlægningen af fjernvarmestrukturen sker som led i målet om, at København skal være en CO2-neutral hovedstad i 2025.

En 120 meter høj og 60 tons tung manøvre

Ombygningen har betydet, at kernen i varmeværkets 120 meter høje skorsten på skulle skiftes ud, mens de 50 år gamle dampkedler skulle erstattes af nogle mindre vandkedler.

Til dette skulle man bruge en af Danmarks største mobilkraner. Både fordi skorstenen er høj, men også fordi de nye kedler vejer 60 tons hver.

- Under hele ombygningen har vi samtidig skulle opretholde forsyningssikkerheden, så vi ikke risikerede at Bispebjerg Hospital eller andre kunder stod uden varme, bare fordi vi byggede om, fortæller driftschef i HOFOR, John Halkjær Christensen.

- Nu er den sidste kedel kommet på plads. Det betyder, at københavnerne nu får stabil og mere klimavenlig varme fra Lygten i perioder med spidsbelastning på fjernvarmenettet, for eksempel på de rigtigt kolde dage, siger tilføjer han.

Lygten Varmecentral er et spidslastværk, der leverer varme til mange københavnske bydele i perioder med spidsbelastning på fjernvarmenettet.

Lygten Varmecentral

  • I spidslastperioder leverer Lygten Varmecentral til bydele som Nørrebro, København Nordvest, Bispebjerg, Brønshøj, Østerbro og Indre By.
  • Ombygningen af værket blev afsluttet i slutningen af november/begyndelsen af december 2018.
  • Lygten Varmeværk har en virkningsgrad på 102 % og en effekt på 100 MW.

 

Kilde: Hofor


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik